Menu
Dronning Silvia og kong Carl XVI Gustaf ankommer fredagens takkegudstjeneste, Te Deum, i Slottskyrkan på Stockholms slott for å feire kongens 50 år på tronen. Foto: Jessica Gow / TT / NTB

Takkegudstjeneste for svenskekongen på jubileumsdagen

Fredag er det 50 år siden kong Carl Gustaf overtok tronen i Sverige. Feiringen av dagen startet med den kirkelige seremonien Te Deum i Slottskyrkan.

Av NTB | 15.09.2023 12:02:34

Kuriosa og kjendiser: Det norske kongeparet var med i det kongelige følget som fredag formiddag fulgte den gamle seremonien Te Deum. Den benyttes i kirkelig sammenheng ved større markeringer, som jubileer.

Etter takkegudstjenesten er det salutt fra Skeppsholmen. Deretter overværer jubilanten og prins Carl Philip – og kong Harald og dronning Sonja – vaktparaden og en sangforestilling i Yttre borggården i Stockholm.

Mens takkegudstjenesten var for spesielt inviterte gjester, er det mulighet for publikum å overvære flere av programpostene senere i dag, inkludert vaktskiftet og sangforestillingen.

I kveld er det norske kongeparet og kronprins Haakon til stede ved en jubileumsgallamiddag på Stockholms slott i anledning regentjubileet.

Her vil den svenske kongefamilien være til stede, i tillegg til de nordiske statsoverhodene, utenlandske kongelige gjester og representanter fra det offisielle Sverige og svensk samfunnsliv.

Kronprinsesse Mette-Marit er for tiden sykmeldt og kan ikke delta.

Kongeskipet ble også benyttet av Kongefamilien under bryllupet til kronprinsesse Victoria og prins Daniel i 2010.

Middagen blir holdt i Rikssalen, hvor dronning Kristinas sølvtrone fra 1650 står. Tronen ble benyttet da Kong Carl Gustav avla eden i 1973 og er en av Sveriges mest verdifulle gjenstander.

Kong Carl Gustaf er blitt feiret i hele 2023, men hovedfeiringen er lagt til selve kroningsdagen fredag 15. september, med påfølgende folkefest lørdag 16. september.

Litt i skyggen av svenskekongens store feiring, fyller tilfeldigvis prins Daniel 50 år samme dag. Kronprinsesse Victorias ektemann ble altså født samme dag som hans kommende svigerfar ble konge. Prinsen skal ha blitt feiret privat med familiene, og den store milepælen i livet hans skal feires mer ved en senere anledning.

Ifølge Kongehuset bor de norske kongelige om bord i kongeskipet Norge under oppholdet i Stockholm. Skipet ligger til kai ved Skeppsbron rett nedenfor Kungliga Slottet.

(©NTB)

Flere nyheter: