Menu
Svetlana Tikhanovskaja har levd i eksil siden valget i Belarus i august 2020. Ektemannen Sergej Tikhanovskij er fengslet i hjemlandet. Foto: Mikaela Landeström / TT / NTB

Svetlana Tikhanovskaja vil ikke kalles president

Opposisjonen i Belarus hevder Svetlana Tikhanovskaja vant valget i 2020 og vil kalle henne president, men selv mener hun at det blir feil fokus.

Av NTB | 14.09.2023 08:34:29

Politikk: – Jeg vil ikke kaste bort energien min på dette, vi har så mange andre problemer, sier Tikhanovskaja.

Siden det omstridte valget i hjemlandet har hun levd i Litauen. Der har hun bygd opp en organisasjon som til forveksling kan se ut som en eksilregjering.

Nå søker hun støtte fra allierte europeiske land for å få dem til å godta at belarusere i eksil utstyres med en ny type identitetspapirer. Regimet i Belarus nekter nemlig å fornye passene til dem som har forlatt landet.

– Den eneste utveien er da å søke politisk asyl, men vi vil ikke være flyktninger. Vi vil ikke være en byrde. Nå forsøker vi å løse dette, sier hun.

Tikhanovskaja havnet i rampelyset etter at ektemannen, den kjente demokratiforkjemperen og bloggeren Sergej Tikhanovskij, ble fengslet av regimet i Belarus i 2020.

Hun bestemte seg da for å utfordre president Aleksandr Lukasjenko i valget, men måtte ifølge offisielle tall nøye seg med 10 prosent av stemmene.

– Jeg akter ikke å bruke energi på å få andre land til å kalle meg president, sier hun selv.

– Det er viktigere å erkjenne at Lukasjenko ikke er legitimt valgt. At han ikke har rett til å representere landet vårt eller gjør noe for å hjelpe oss belarusere, sier Tikhanovskaja.

– Det er ikke noe lite problem. En halv million belarusere har flyktet fra landet og risikerer å bli statsløse uten identitetspapirer, sier hun.

Opposisjonen hevder hun fikk mellom 60 og 70 prosent av stemmene og vil derfor kalle henne president.

(©NTB)

Flere nyheter: