Menu
Det kinesiske flagget vaier over Kinas ambassade i London. Foto: Kin Cheung / AP / NTB

Britisk mann avviser at han har spionert for Kina

En britisk 28-åring som anklages for å ha spionert på vegne av Kina i Parlamentet, sier han er uskyldig etter at han ble navngitt av en britisk avis.

Av NTB | 11.09.2023 14:44:37

Politikk: Britisk politi opplyste søndag at de for flere måneder siden pågrep to menn som de anklager for spionasje på vegne av Kina. Mandag ble den ene mannen, en utreder i Parlamentet, identifisert av The Times.

Avisen har trykket både bilde og fullt navn og har gitt detaljerte opplysninger om hans forbindelser med britiske politikere. BBC har nøyd seg med å gi opplysninger om mannens arbeid i Parlamentet.

– Jeg føler meg tvunget til å svare på medienes anklager om at jeg er en «kinesisk spion». Det er galt at jeg skal være nødt til å komme med en form for offentlig kommentar om feilrapporteringen som har skjedd, sier mannen.

– Uansett, som følge av rapporteringen, er det nødvendig at det blir kjent at jeg er helt uskyldig. Jeg har fram til nå brukt min karriere til å lære opp andre om de utfordringer og trusler som det kinesiske kommunistpartiet representerer, heter det videre.

Uttalelsen avslører ikke mannens identitet.

Ifølge britisk politi ble en annen mann i 30-årene pågrepet samtidig. Begge ble sluppet fri mot kausjon fram til oktober.

Under helgens G20-møte i India tok Storbritannias statsminister Rishi Sunak opp saken med Kinas statsminister Li Qiang. Han sa blant annet at britiske myndigheter er sterkt bekymret for det han mener er kinesisk innblanding i det britiske demokratiet.

– Påstanden om at Kina har stjålet britisk informasjon, er fullstendig oppdiktet og ikke noe annet enn ondsinnede bakvaskelser, sa en talsperson for Kinas ambassade i London søndag kveld.

I uttalelsen blir britene anklaget for å drive politisk manipulering, og saken hevdes å være en politisk farse som britene selv har stelt i stand.

På grunn av identifiseringen har mannen via sine advokater sendt ut en pressemelding, der han bedyrer sin uskyld.

Mannen ble ifølge politiet pågrepet i sin egen bolig i Edinburgh allerede i mars i år, men det var først i helgen at politiet gikk ut og gjorde saken offentlig kjent. Sunday Times meldte samtidig at mannen jobber som utreder i Parlamentet.

Kina reagerer kraftig på spionasjeanklagene.

(©NTB)

Flere nyheter: