Menu
USAs president Joe Biden på G20-toppmøtet i India lørdag. Foto: Evelyn Hockstein / Pool / AP / NTB

Både Vesten og Russland roser G20-uttalelse

Tross strid om Ukraina-formuleringer er både USA, europeiske land og Russland fornøyd med erklæringen fra G20-toppmøtet. Regjeringen i Ukraina er skuffet.

Av NTB | 10.09.2023 10:34:53

Økonomi og næringsliv: Jake Sullivan, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, sier den felles erklæringen fastholder prinsippet om at ingen land kan bruke makt for å utvide sitt territorium.

Også Storbritannia og Tyskland har rost uttalelsen. Tysklands statsminister Olaf Scholz kaller den en seier for indisk diplomati.

Frankrikes president Emmanuel Macron påpeker at G20 opprinnelig ble grunnlagt for å løse internasjonale økonomiske og ikke politiske saker, og at det ikke nødvendigvis er stedet for diplomatisk framgang om Ukraina-krigen. Samtidig sier han at toppmøtet ikke var en diplomatisk seier for Russland.

En ikke navngitt EU-kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at forhandlinger om erklæringen pågikk til siste minutt og at tydelig indisk ledelse gjorde det mulig å komme i havn.

– Alt ble reflektert på en balansert måte, sier hun til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Langvarig forhandling og tautrekking måtte til for å enes om erklæringen. Et av de vanskeligste spørsmålene var formuleringer knyttet til Russlands krig mot Ukraina.

I uttalelsen som til slutt ble vedtatt lørdag, slås det fast at ingen land må bruke makt i Ukraina for å øke sitt territorium. Trusler om bruk av atomvåpen er uakseptabelt, understrekes det.

Formuleringene fra India-toppmøtet er mildere enn de som ble brukt på G20-toppmøtet i Indonesia i fjor. Her ble «Den russiske føderasjonens aggresjon mot Ukraina» fordømt.

Regjeringen i Ukraina, som ikke var invitert til India, er skuffet over erklæringen fra møtet i New Delhi.

– Det er ingenting å være stolt over, heter det i en uttalelse fra det ukrainske utenriksdepartementet i Kyiv.

Russlands president Vladimir Putin har ikke deltatt på møtet i India, og en av grunnene er trolig at han er ettersøkt for krigsforbrytelser av Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Den russiske forhandleren Svetlana Lukasj er likevel godt fornøyd med felleserklæringen.

Formuleringen «russisk aggresjon» brukes imidlertid ikke i erklæringen. Både Russland og Ukraina oppfordres til å umiddelbart bidra til å sikre uhindret eksport av landbruksprodukter fra begge landene.

(©NTB)

Flere nyheter: