Menu
Quick-Step-rytteren Remco Evenepoel havnet i kjempetrøbbel i Vueltaen fredag. Foto: Marit Hommedal / NTB

Vingegaard vant Vueltaens kongeetappe – Kuss forsvarte ledertrøya

Den dobbelte Tour de France-vinneren Jonas Vingegaard vant fredagens tøffe fjelletappe i Vuelta a España. Lagkamerat Sepp Kuss forsvarte ledertrøya.

Av NTB | 08.09.2023 17:54:46

Sport: Vingegaard rykket fra tetgruppen åtte kilometer før mål og skaffet seg et forsprang ingen greide å innhente i den bratte stigningen opp mot mål. Med seier på kongeetappen klatret dansken fra 7.- til 3.-plass i sammendraget.

Med et rykk helt på slutten la Kuss resten av forfølgerne bak seg og tråkket inn til 2.-plass på etappen 30 sekunder bak Vingegaard.

Primoz Roglic sørget for at det ble trippelseier til Jumbo-Visma-laget på etappen, og det gir også tredobbelt i sammendraget. Kuss leder 1.37 minutt foran Roglic og 1.44 foran Vingegaard.

Regjerende mester Remco Evenepoel havnet tidlig i en kjempekrise på fredagens brutale fjelletappe og raste ut av tetstriden. Ekspertene så vantro på belgierens kollaps.

Og nettopp det sistnevnte fjellet, etter kun fem mil på etappen, fikk et «offer» de fleste ikke hadde sett for seg. Allerede flere kilometer fra toppen forsvant den belgiske wonderboyen Evenepoel bakover i feltet og sakket raskt akterut.

– Det må være et eller annet som plager Evenepoel. Han skal ikke slippe så tidlig, sa TV 2-kommentator Christian Paasche.

– Hva er galt med ham? Det er nesten så jeg får litt vondt, fortsatte han.

Over toppen på Col d’Aubisque hadde belgieren, som var tredjemann i sammendraget, gitt bort halvannet minutt til teten.

Evenepoel ble nylig verdensmester på tempo og er en av sykkelsportens største stjerner. Nå synes alt håp om en ny Vuelta-triumf å være ute for 23-åringen.

Portugiseren João Almeida, nummer seks sammenlagt i Vueltaen, falt også av favorittgruppen på Col d’Aubisque. Sammenlagttoer Marc Solér var blant dem som måtte slippe i den siste stigningen.

Den 135 kilometer lange etappen fra Formigal-Huesca La Magia til det ikoniske sykkelfjellet Col du Tourmalet var som ventet en uhyre vrien prøve for deltakerne. Underveis skulle sykkelstjernene også ta seg over legendariske Col d’Aubisque.

I front av feltet hadde naturlig nok Jumbo-Visma-laget, med Kuss i den røde ledertrøya, fått med seg at Evenepoel var i trøbbel. De holdt dermed et jevnt hardt tempo.

(©NTB)