Menu
Den katalanske separatistleder Carles Puigdemont krever amnesti for alle som deltok i løsrivelsesforsøket i 2017 før det kan bli aktuelt å samtale med regjeringen i Madrid om politisk støtte. Bildet er fra Puigdemonts ankomst til København i 2018. Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix / NTB

Katalansk opposisjonsleder krever amnesti før samtaler om støtte

En tidligere katalansk opposisjonsleder krever at alle saker i rettsvesenet mot katalansk separatisme legges bort før det kan bli snakk om samtaler i Madrid.

Av NTB | 05.09.2023 12:34:33

Politikk: Carles Puigdemont har siden 2017 levd i eksil i Belgia der han også er innvalgt til EU-parlamentet.

Tirsdag krevde han at all rettsforfølgelse av personer som var involvert i arbeidet for løsrivelse, må innstilles før det kan bli aktuelt å snakke med representanter for regjeringen til Pedro Sánchez i Madrid om mulig støtte.

På en pressekonferanse i Brussel krevde Puigdemont også at katalansk skal bli godkjent som offisielt språk i EUs mange institusjoner. Dette har Spania tidligere satt ned foten for.

Valget i juli viste at ingen av blokkene i spansk politikk fikk flertall, og regjeringen varslet at den ville ta kontakt med den katalanske separatistbevegelsen. Puigdemont er leder for partiet Junts som med sine sju representanter i nasjonalforsamlingen er avgjørende for statsminister Sanchez.

Dersom det ikke blir noen av dette samarbeidet, vil det trolig bli avholdt et nytt valg i Spania om kort tid.

Den konservative blokken mangler fire stemmer på flertall, selv etter støtte fra det omstridte og ultrakonservative partiet Vox.

(©NTB)

Flere nyheter: