Menu
En rekke organisasjoner går sammen og ber regjeringen sette av en kvart milliard kroner til naturkartlegging i statsbudsjettet for 2024. Foto: Carina Johansen / NTB

Ber regjeringen sette av en kvart milliard kroner til naturkartlegging i statsbudsjettet

En rekke miljø-, interesseorganisasjoner og utbyggere går sammen om å be regjeringen sette av en kvart milliard kroner til naturkartlegging i statsbudsjettet.

Av NTB | 05.09.2023 11:04:32

Økonomi og næringsliv: – Mer penger til naturkartlegging av havvindområder i statsbudsjettet for 2024 er en nødvendig investering for å berede grunnen for en stor havvindsatsing. Vi trenger mer kunnskap om havvinds påvirkning på natur, miljø og dyreliv for å sikre at norsk havvindsatsing kommer riktig ut fra start, sier leder Åslaug Haga i Fornybar Norge i en pressemelding.

Det er DNV, Fiskarlaget, Fiskebåt, Fornybar Norge, Havforskningsinstituttet (HI), Offshore Norge og WWF Verdens naturfond som fremmer ønsket for statsbudsjettet for 2024. De er alle medlemmer av Olje- og energidepartementets sameksistensgruppe.

Sameksistensgruppen ber om at regjeringen setter av minst 246 millioner kroner til kartlegging av havbunnen, økosystemene i vannmassene og fugl i 2024. Organisasjonene ber også om at det lyses ut midler til forskning og påvirkning fra havvind, innovative naturpositive løsninger og bærekraftige materialer.

– Det er nå nasjonal enighet om at vi ikke skal bygge ut vindkraftverk i viktige gyte- og fiskeområder, samt at det skal tas nødvendig hensyn til fiskens vandringsruter. Tidlig og god kartlegging av sjøbunn og marin natur er en sentral forutsetning for dette, sier leder Kåre Heggebø i Norges Fiskarlag.

– Det haster å få på plass bred kunnskap om miljøeffektene av vindkraft til havs dersom om vi skal rekke å gi gode, vitenskapelige råd, sier administrerende direktør Nils Gunnar Kvamstø i Havforskningsinstituttet.

(©NTB)

Flere nyheter: