Menu
Russlands president Vladimir Putin har ifølge USA nylig brevvekslet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un om kjøp av ammunisjon. Arkivfoto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kreml Pool og Korean Central News Agency/Korea News Service via AP / NTB

New York Times: Kim planlegger å besøke Putin i Russland

Nord-Koreas leder Kim Jong-un planlegger å reise til Russland senere i september for å diskutere våpen med president Vladimir Putin, ifølge The New York Times.

Av NTB | 04.09.2023 20:44:49

Politikk: Formålet med reisen er å diskutere muligheten for å forsyne Russland med mer våpen og ammunisjon til krigen i Ukraina, samt annet militært samarbeid, opplyser ikke navngitte kilder til avisa mandag.

Kildene beskrives som tjenestemenn fra USA og allierte land.

Det hvite hus ga i forrige uke uttrykk for bekymring over framgang i våpensamtaler mellom Russland og Nord-Korea og viste til at Putin og Kim hadde utvekslet brev der de lovet hverandre å øke samarbeidet.

Putins talsmann Dmitrij Peskov ville verken bekrefte eller avkrefte brevvekslingen, men sa at Russland ønsker å videreutvikle forholdet til Nord-Korea.

– Våpenforhandlinger mellom Russland og Nord-Korea fortsetter, noe vi har advart om offentlig, sier en talsperson for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd.

– Vi har informasjon om at Kim Jong-un forventer at disse diskusjonene vil fortsette, også på ledernivå i Russland, tilføyer Adrienne Watson.

Putin ønsker at Kim går med på å sende artillerigranater og panservernraketter til Russland, mens Kim gjerne vil ha avansert teknologi til bruk i satellitter og atomdrevne ubåter, ifølge kildene. Kim ønsker seg tilsynelatende også matvarehjelp.

Biden-administrasjonen har gjentatte ganger hevdet at Russland i økende grad har blitt avhengig av land som Nord-Korea og Iran for å skaffe nok ammunisjon og utstyr til bruk i krigen i Ukraina.

USA gjentok mandag sin bekymring.

Kims plan er angivelig å reise fra Pyongyang, trolig i et pansret tog, til Vladivostok på den russiske stillehavskysten. Der kan møtet med Putin finne sted, ifølge New York Times’ kilder, som også sier det er mulig, men ikke sikkert, at Kim reiser til Moskva.

Et russisk ønske om kjøp av ammunisjon og annet krigsmateriell var også tema da Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu nylig besøkte Nord-Korea, opplyste talsmann John Kirby i USAs nasjonale sikkerhetsråd i forrige uke.

Flere nyheter: