Menu
Margrethe Vestager fra Radikale Venstre i Danmark har vært EUs konkurransekommissær siden 2014. Nå er hun kandidat til toppjobben i den europeiske investeringsbanken EIB. Foto: Johan Falnes / NTB

To kvinner kjemper om toppjobben i EUs investeringsbank

Danskenes EU-kommissær Margrethe Vestager lå godt an til å seile inn som ny sjef for den europeiske investeringsbanken EIB. Men i 11. time snudde det.

Av NTB | 04.09.2023 11:14:44

Politikk: Den spanske finansministeren og visestatsministeren Nadia Calvino har nemlig nylig kastet seg inn i kampen om toppjobben. Og ifølge europeiske medier nevnes hennes navn nå minst like ofte som Vestagers på ryktebørsen i Brussel.

Det ligger at til å bli denne høstens heteste politiske slagsmål mellom to av unionens mest kjente finanspolitikere, skriver nettavisa Politico.

Deretter er det opp til EUs 27 medlemsland å ta beslutningen.

Første runde finner sted i midten av september når EUs finansministre møtes i den spanske byen Santiago de Compostela. Det kan gi Calvino en fordel, ettersom Spania har formannskapet i EU dette halvåret, og hun selv sitter ved bordenden i møtet.

Men når finansministrene skal diskutere hennes kandidatur, må hun selv gå på gangen.

Vestager er blant annet blitt kjent for å slå hardt ned på techgigantene.

Før sommeren regnet mange med at hun hadde EIB-jobben i sin hule hånd, skriver danske Politiken. Nå trenger hun at den danske regjeringen kjemper hardt for hennes sak. Men kommissæren tilhører partiet Radikale Venstre, og har en annen partifarge enn regjeringen, noe som muligens ikke er til hennes fordel, ifølge europeiske analytikere.

Til sjuende og sist er det EUs tungvektere Tyskland, Frankrike og Italia som trolig vil avgjøre saken. De er ikke bare EUs tyngste spillere, men også de største giverne til EIB.

I fjor lånte banken ut nesten 750 milliarder kroner, det meste til prosjekter i EUs medlemsland.

Banken har aldri tidligere hatt en kvinne som toppsjef.

Tirsdag skal EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen formelt presentere de fem godkjente kandidatene til EIB-jobben. Foruten Vestager og Calvino er det den sittende, polske visebanksjefen i EIB Teresa Czerwińska, svenske Thomas Östros, som også er visebanksjef i EIB, og visebanksjef Daniele Franco i Bank of Italy.

Margrethe Vestager har på sin side tatt permisjon fra jobben som EUs mektige konkurransekommissær i påvente av beslutningen. Hun har vært kommissær i to femårsperioder og kan dermed ikke utnevnes på nytt etter valget neste år.

Investeringsbanken, som ble opprettet i 1958, er i dag verdens største multilaterale långiver, større enn Verdensbanken.

(©NTB)

Flere nyheter: