Menu
Kvinner i Afghanistan har mistet stort sett alle rettigheter etter at Taliban kom til makten. Men noen trosser forbudet mot å gi jenter videregående skolegang. Denne kvinnen er lærer ved en undergrunnsskole for jenter i Kabul. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Frankrike evakuerer fem utsatte afghanske kvinner

Fem afghanske kvinner som er blitt truet av Taliban, er på vei til Frankrike, opplyser franske myndigheter.

Av NTB | 04.09.2023 09:04:32

Krig og konflikter: Blant de fem er en tidligere universitetsdirektør, en tidligere rådgiver for frivillige organisasjoner, en tidligere TV-vert og en lærer ved en hemmelig skole i Kabul, opplyser sjefen for franske innvandringsmyndigheter, Didier Leschi.

Ettersom de ikke greide å komme seg vekk da Taliban gjenerobret makten i Kabul i 2021, flyktet de til Pakistan, der de har oppholdt seg fram til de kunne reise videre til Paris mandag.

Evakueringen skjer på bakgrunn av en ordre fra president Emmanuel Macron, og ifølge Leschi kommer trolig flere kvinner til å bli evakuert.

Men evakueringene er slett ikke resultatet av en politisk avgjørelse, men skyldes langvarig innsats for å sikre kvinnene asyl i Frankrike, understreker Delphine Rouilleault, som leder France Terre D’Asile, en organisasjon som kjemper for asylsøkeres rettigheter.

Hun sier også at hundrevis av afghanske kvinner lever i skjul i Pakistan.

Franske myndigheter er blitt kraftig kritisert av frivillige organisasjoner, som mener at afghanske kvinner i stor grad er blitt sviktet etter at Taliban overtok makten.

(©NTB)

Flere nyheter: