Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han har tillit til utenriksminister Anniken Huitfeldt. Han påpeker at hun selv har tatt initiativ til å rydde opp og få en vurdering av sin habilitet knyttet til mannens aksjehandel. Arkivfoto: Javad Parsa / NTB

Støre har tillit til Anniken Huitfeldt som statsråd

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har fortsatt tillit til Anniken Huitfeldt som statsråd, selv om hun har brutt habilitetsreglene.

Av NTB | 30.08.2023 13:15:02

Økonomi og næringsliv: – Anniken har beklaget feilen hun har gjort. Basert på opplysningene som har kommet fram, har jeg tillit til Anniken som statsråd, skriver han.

Støre er klar på at Huitfeldt har vært inhabil i saker i regjering og eget departement, uten å være klar over det selv, på grunn av ektemannens kjøp og salg av aksjer.

– Hun burde ha skaffet seg oversikt over mannens kjøp og salg av aksjer, slik at hun kunne vurdert sin habilitet. Det er alvorlig fordi habilitet handler om tillit, sier han i en uttalelse sendt til NTB.

Likevel har han altså tillit til utenriksministeren.

– Feilen Anniken har gjort, og som hun selv har erkjent, er at hun ikke skaffet seg denne informasjonen selv, sier han.

– Den har kommet med viktige avklaringer som vil få betydning i habilitetssaker fremover og som jeg vil sørge for at blir reflektert i retningslinjene, heter det i uttalelsen.

– Anniken tok selv tidlig i august initiativ til å kartlegge og rydde opp. Hun har forsikret om at hun fra tiltredelse i oktober 2021 har lagt stor vekt på å følge retningslinjene og opptre aktsomt. Hun har fortalt at hun ikke har visst hvor mange eller hvilke aksjer ektemannen har hatt. Hun sier at ektemannen ikke har fortalt henne om aksjehandlene siden hun tiltrådte. Jeg tror på det Anniken sier. Jeg er trygg på at hun ville ha meldt seg inhabil i saker selv, dersom hun hadde hatt informasjon om aksjehandlene underveis, sier han.

Han opplyser at Huitfeldt selv tok initiativ til å be Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet om en vurdering.

Flere nyheter: