Menu
USAs handelsminister Gina Raimondo avslutter onsdag et firedagers besøk i Kina. Handelssamarbeidet mellom de to landene har vært det viktigste temaet. Her under et besøk til New York Universitys campus i Shanghai. Foto: Andy Wong / AP / NTB

USAs handelsminister: Amerikanske selskap ser Kina som for risikabelt

Amerikanske firmaer ser i dag Kinas marked som «for risikabelt» uten endringer i hvordan det reguleres, sier USAs handelsminister Gina Raimondo.

Av NTB | 30.08.2023 13:04:36

Økonomi og næringsliv: – Forretningsmiljøet i Kina må være forutsigbart, det må være like konkurransevilkår, det må være rettferdig prosess og det må være åpenhet, sa Raimondo på en pressekonferanse i Shanghai onsdag.

– Amerikanske virksomheter er nødt til å se tiltak for å løse disse problemene, ellers vil de vurdere investering i Kina som for risikabelt, fortsatte hun.

Raimondo avslutter onsdag et firedagers besøk i Kina. Der har hun møtt deler av toppledelsen i den kinesiske regjeringen, blant annet statsminister Li Qiang og visestatsminister He Lifeng, som har ansvar for gjennomføring av den økonomiske politikken.

– Jeg har tatt opp tøffe problemer med kinesiske tjenestemenn. Samtalene denne uken har vært produktive. Det er viktig at vi fortsetter kommunikasjonen, sa Raimondo.

Kinas økonomi er ennå ikke friskmeldt etter koronapandemien. I juli viste PMI-indeksen (Innkjøpssjefsindeksen) at industriproduksjonen var på 49,3. En poengsum på mindre enn 50 indikerer en tilbakegang i produksjonen.

Flere analytikere har trukket fram kinesiske myndigheters strenge regulering og proteksjonisme som en av årsakene til at økonomien går trått. I tillegg har amerikanske investeringer i Kina stupt som følge av handelskrigen USAs tidligere president Donald Trump innledet i 2018.

President Joe Biden har fortsatt med å innføre restriksjoner på eksport av avanserte databrikker og teknologi fra USA.

(©NTB)

Flere nyheter: