Menu
Helseminister Karl Lauterbach presenterte onsdag lovforslaget som skal gjøre det lovlig å bruke cannabis i Tyskland. Forslaget må godkjennes av nasjonalforsamlingen. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Tysklands regjering vil legalisere cannabis

Den tyske regjeringen foreslår å legalisere bruk av cannabis. Blir forslaget vedtatt, får Tyskland en av de mest liberale lovene i Europa.

Av NTB | 16.08.2023 15:14:30

Politikk: Helseminister Karl Lauterbach kunngjorde vedtaket på en pressekonferanse i Berlin onsdag. Han mener forslaget utgjør et vendepunkt i tysk narkotikapolitikk, som han mener har vært mislykket.

– Ingen bør misforstå loven. Cannabisbruk kommer til å bli lovlig. Uansett så vil det fortsatt være farlig, sier Lauterbach i en pressemelding.

Forslaget må godkjennes i nasjonalforsamlingen, og det er ventet en heftig debatt blant de folkevalgte når de samles igjen etter sommerferien.

Blant kristendemokratene er opposisjonen mot legalisering sterk. De mener at forslaget kan komme til å oppmuntre til bruk av marihuana, samt skape mer arbeid for myndighetene.

Ifølge regjeringen skal voksne kunne være i besittelse av opptil 25 gram cannabis, dyrke opptil tre planter og kjøpe stoffet i særskilte cannabis-klubber.

Lauterbach understreker at lovforslaget er ment å ta knekken på det svarte markedet og redusere narkotikarelatert kriminalitet.

Han håper også at en legalisering vil føre til at færre barn og unge begynner å bruke det narkotiske stoffet. De skal påvirkes ved hjelp av informasjonskampanjer der risikoen ved å bruke cannabis blir utbrodert.

– Med de nåværende reglene kan vi ikke for alvor beskytte barn og unge. Spørsmålet er gjort til et tabu. Vi har et økende og problematisk forbruk. Vi kunne rett og slett ikke la det fortsette, sier Lauterbach.

FNs narkotikabyrå (UNODC) uttalte i mars i år at land som har legalisert marihuana, har opplevd økt forbruk og flere cannabis-relaterte helseproblemer.

Lauterbach insisterer imidlertid på at Tyskland har lært av andre lands feil.

Også enkelte politikere fra sosialdemokratiske SDP, partiet til statsminister Olaf Scholz, er skeptisk.

Hvis loven blir vedtatt, blir den en av Europas mest liberale på feltet.

(©NTB)

Flere nyheter: