Menu
Polens regjering vil ha folkeavstemning i forbindelse med valget 15. oktober, og ett av spørsmålene er om det nybygde grensegjerdet mot Belarus bør rives eller ikke. Opposisjonen kaller spørsmålet ledende og oppfordrer til boikott av folkeavstemningen. Foto: AP / NTB

Polens regjering vil ha folkeavstemning

Polens regjering vil ha folkeavstemning og blant annet be velgerne ta stilling til om den nye grensemuren mot Belarus skal rives eller bli stående.

Av NTB | 14.08.2023 14:14:32

Økonomi og næringsliv: Spørsmålet er ett av fire regjeringen vil stille velgerne i folkeavstemningen de ønsker å holde samtidig med valget på ny nasjonalforsamling 15. oktober.

Velgerne må også ta stilling til om Polen skal nekte eller tillate å ta imot flyktninger i tråd med pålegg fra EU, om statlige virksomheter skal tillates privatisert, og om pensjonsalderen skal heves.

Det konservative partiet Lov og rettferdighet (PiS), som har hatt regjeringsmakten siden 2015, håper valget sikrer dem en tredje periode ved makten.

PiS pustes imidlertid i ryggen av det største opposisjonspartiet, det liberale Borgerplattformen (PO), og folkeavstemningen blir sett på som et ledd i et forsøk på å diskreditere utfordrerne.

Utformingen av spørsmålene gjør at regjeringen trolig får stor tilslutning til sin politikk på de fire områdene.

Polens nasjonalforsamling skal ta endelig stilling til om det skal holdes folkeavstemning, men det regnes som en formalitet ettersom PiS har flertall.

Opposisjonen kaller spørsmålene regjeringen vil stille, for ledende og oppfordrer velgerne til å boikotte en slik eventuell folkeavstemning.

(©NTB)

Flere nyheter: