Menu
Den ukrainske bonden Andrij Zubko sjekker kvaliteten på hveten han dyrker i Donetsk. Ekpsort av kornet blir vanskeligere etter at Russland trakk seg fra kornavtalen med Ukraina. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

– Russlands utgang fra kornavtalen rammer millioner

Millioner av mennesker som er utsatt for sult, vil betale prisen for at Russland trekker seg fra kornavtalen med Ukraina, sier FNs generalsekretær António Guterres.

Av NTB | 17.07.2023 18:23:04

Krig og konflikter: – Hundrevis av millioner mennesker risikerer sult, mens forbrukerne rammes av en global levekostnadskrise. Det er de som betaler prisen, sa Guterres.

Han sa han dypt beklager den russiske beslutningen, men la til at den ikke vil hindre FN i å fortsette å arbeide for uhindret tilgang til verdensmarkedet for ukrainsk og russisk korn og kunstgjødsel.

Samtidig gjorde han oppmerksom på at Russlands utgang fra avtalen også betyr at avtalen mellom FN og Russland om å gjøre russisk eksport av korn og kunstgjødsel lettere, også avsluttes.

Guterres beklaget også at det ikke var noen reaksjon på et brev han sendte Russlands president Vladimir Putin der han skisserte en mulig løsning.

I brevet foreslo Guterres at en filial av Russlands landbruksbank kunne knyttes til det internasjonale betalingssystemet SWIFT igjen.

Russland har lenge klaget over at de vestlige sanksjonene hemmer landets egen eksport av korn og gjødsel, men Guterres viser til at den russiske eksporten nesten er på høyde med det den var før krigen.

Russland opplyste mandag at de trekker seg fra avtalen som Tyrkia og FN forhandlet fram, og bare vil fornye den om en rekke krav om sin egen eksport blir innfridd. Nyheten mottas med dyp uro i fattige land der folk rammes av stigende matvarepriser.

(©NTB)

Flere nyheter: