Menu
Tallene er hentet fra NordPool og er vektlagt typiske nivåer for avgifter og nettleie. Illustrasjon fra Radio Haugaland.

Skyhøye strømpriser

Etter at strømkabelen til England ble reparert i sist uke, har strømprisene nådd svært høye nivåer. I morgen når strømprisene over 2 kroner per kWh igjen.

Av Egil M Solberg | 20.06.2023 15:18:26

Strømkrise: Problemet med høye strømpriser er ikke løst og det vil du merke på din neste strømregning, for siden i sist uke har strømprisene igjen øket til svært høye nivåer.

Etter en lengre periode med mer moderate strømpriser, har strømprisene igjen øket til skremmende høye nivåer.

Strømprisene gikk ned da en likeretter i Suldal fikk en feil, og etter at feilen ble rettet har strømprisene igjen skutt i taket.

En annen årsakssammenheng er at det blåser lite i Europa om dagen, dermed får våre naboland liten effekt av sine store vindkraftanlegg og behovet for import av norsk vannkraft øker. Dermed øker også strømprisene dramatisk for oss i Norge.

Slik fungerer prismekanismene etter at de nye strømkablene og Acer-avtale ble inngått i 2021. Det er med andre ord ikke krigen i Ukraina som presser strømprisene opp for innbyggere og næringsliv i Norge.

Det er verdt å merke seg at vannstanden i magasinene økte betydelig de siste ukene grunnet stor snøsmelting. Det ville normalt bidratt til lavere strømpriser her i landet, men den effekten får man ikke når eksporten av strøm øker mer.

Flere nyheter: