Menu
Novak Djokovics støtte til hjemlandet er ikke populær blant Kosovos befolkning. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB

Kosovos olympiske komité ber IOC om å reagere etter Djokovic-melding

Kosovos olympiske komité ber IOC om å åpne en disiplinærsak mot Novak Djokovic etter hans politiske melding i første runde av Roland-Garros.

Av NTB | 31.05.2023 19:19:04

Sport: Etter å ha vunnet over amerikanske Aleksandar Kovacevic skulle serberen signere en kameralinse slik tradisjonen er. Han skrev i stedet «Kosovo er hjertet av Serbia. Stopp volden».

Kosovo erklærte sin uavhengighet i 2008, men er fortsatt ikke anerkjent av Serbia. De siste dagene har det vært voldshendelser nord i landet etter at kosovoalbanske ordførere er innsatt i kommuner med serbisk befolkningsflertall.

Onsdag ber lederen av Kosovos olympiske komité, Ismet Krasniqi, IOC om å ta grep.

– Ytringene gjort av en så offentlig person uten noen følelse av medlidenhet, fører til at spennings- og voldsnivået mellom de to landene øker, sa han og ba komiteen om å åpne en disiplinærsak mot spilleren.

– Roland-Garros har sin egen arrangør og styres av sine regler. Bare under OL er deltakerne underlagt IOCs autoritet, sa en IOC-talsperson.

Det internasjonale tennisforbundet (ITF) påpeker at Djokovic ikke brøt noen regler.

– Spillernes oppførsel under Grand Slam-turneringer er underlagt det gjeldende regelverket, og det er intet punkt i Grand Slam-reglene som forbyr politiske ytringer, opplyser en ITF-talsperson til Reuters.

– En idrettsutøver kan gi sin støtte til menneskerettigheter og lignende, men i dette tilfellet var meldingen veldig aktivistisk og politisk. Det burde ikke skje igjen, sa hun.

Den ukrainske tennisspilleren Jelina Svitolina, som har tatt til orde for at russiske og belarusiske spillere bør bannlyses på grunn av krigen mot Ukraina, støtter derimot Djokovic.

– Vi lever i en fri verden, så hvorfor ikke si din mening, sa hun etter å ha vunnet sin 2.-rundekamp onsdag.

IOC, som bannlyser politiske ytringer både i konkurranser og medaljeseremonier under olympiske leker, svarte at man ikke har anledning til å gripe inn i dette tilfelle.

Frankrikes sportsminister Amelie Oudea-Castera syns Djokovics melding var unødvendig. Hun mener at den er egnet til å fyre opp spenningen.

(©NTB)