Menu
Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) er ikke fornøyd med at Stortinget stemmer ned forslaget om lokale rusreformer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Venstre: Stortinget sier nei til lokal rusreform i byene

Stortinget sier nei til Venstres forslag om å åpne for at kommuner kan innføre forsøk med lokale rusreformer.

Av NTB | 23.05.2023 15:39:28

Politikk: – Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Pasientfokus sikrer flertall for å stemme ned forslaget vårt. Voteringen over forslaget blir onsdag i neste uke, skriver partiet i en epost til NTB.

Partiet omtaler dette som en mørk dag for et land som ligger i europatoppen i overdosedødsfall per innbygger.

– I 2021 døde 241 mennesker av overdoser i Norge. Tiden er overmoden for en rusreform fordi straff for rusbruk er skadelig. Siden nåværende regjering stemte ned forslaget til rusreform som Venstre i regjering la fram, må vi la storbyene få lov til å gjennomføre forsøksordninger med lokal rusreform selv, sier justispolitisk talsperson Ingvild Thorsvik i Venstre.

Partileder i MDG, Arild Hermstad, støtter Venstre og kaller innstillingen for et svik.

– En rekke andre land i Europa går bort fra straffelinjen i ruspolitikken og bygger i stedet opp solide hjelpetilbud. I Norge velger et flertall på Stortinget nå å ville videreføre straffelinjen, selv om vi ligger øverst på overdosestatistikken. Det er helt uforsvarlig å videreføre denne linjen når vi vet at den ikke fungerer.

Senterpartiets medlem av justiskomiteen, Ivar B. Prestbakmo, kaller reaksjonene oppsiktsvekkende.

– Vi mener narkotikabruken må ned og behandlingstilbudet til de tunge brukerne opp. Derfor jobber vi med en behandlings- og forebyggingsreform, sier han.

Flere nyheter: