Menu
Sør-Koreas utenriksminister Park Jin la mandag fram en plan for hvordan ofre for japansk tvangsarbeid under andre verdenskrig skal kompenseres. Foto: Kim Hong-Ji / AP / NTB

Sør-Korea vil gi kompensasjon til ofre for japansk tvangsarbeid

Sør-Korea vil gi kompensasjon til personer som ble tvunget til å jobbe under Japans okkupasjon av Korea fra 1910 til 1945, gjennom et offentlig fond.

Av NTB | 06.03.2023 05:35:39

Kriminalitet og rettsvesen: Det skal være et skritt på veien mot forsoning med Japan.

– I henhold til planen vil Sør-Korea kompensere tidligere tvangsarbeidere gjennom en offentlig stiftelse finansiert av private selskaper, sa utenriksminister Park Jin da han la fram planen mandag.

Da sørkoreanske myndigheter kom med forslaget i januar, ble det kritisert av ofre og familiene deres fordi det ikke inkluderte bidrag fra japanske selskaper, deriblant de selskapene som er dømt til å betale erstatning.

Koreahalvøya var i årene 1910 til 1945 en japansk koloni. Japan hevder å ha gjort opp for seg og viser til en avtale om normalisering som ble inngått i 1965. Sør-Koreas høyesterett har imidlertid slått fast at sørkoreanere som ble satt til tvangsarbeid under kolonitiden, har rett til å søke den japanske stat om erstatning.

Mandag var det flere som demonstrerte da Park kunngjorde planen.

(©NTB)

Flere nyheter: