Menu
Det spanske ordet for «morder» er skrevet over et bilde av Nicaraguas president Daniel Ortega på en murvegg i Nicaraguas hovedstad Managua. Arkivfoto: Esteban Felix / AP / NTB

FN-eksperter anklager Nicaragua for utenomrettslige henrettelser

Myndighetene i Nicaragua har gjennomført 40 utenomrettslige henrettelser, slår en gruppe eksperter oppnevnt av FNs menneskerettsråd fast.

Av NTB | 03.03.2023 13:35:29

Politikk: FNs ekspertgruppe for menneskerettigheter i Nicaragua ble oppnevnt av FNs menneskerettsråd i mars i fjor, og fredag la de fram sin rapport i rådet.

Den anklager blant annet regimet i Nicaragua for 40 utenomrettslige henrettelser, samt for å ha beordret landets sykehus til ikke å behandle sårede demonstranter fra protester mot myndighetene.

Rapporten konkluderer med at regimet dermed har gjort seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med protestene i 2018, som Ortega hevdet var ledd i et forsøk på å styrte ham, støttet fra utlandet.

Mellom 70 og 80 prosent av alle som ble drept under demonstrasjonene, ble skutt, og flertallet av dem ble truffet i vitale organer, går det fram av rapporten.

Ofrenes pårørende ble tvunget av politiet og legene til å undertegne papirer der de ga avkall på retten til obduksjon og til å levere en anmeldelse.

Ekspertgruppen fordømmer også Ortega for i forrige måned å ta statsborgerskapet fra 222 kritikere for deretter å sette dem på et fly til USA.

Ekspertgruppen anklager også president Daniel Ortegas regime for vilkårlig fengsling av motstandere, tortur av fanger og annen umenneskelig og nedverdigende behandling.

Det regjerende Sandinistpartiet (FSLN), partiets ungdomsgruppe, offentlig ansatte, tidligere militære og medlemmer av kriminelle bander ble rekruttert av høytstående tjenestemenn og deltok ifølge rapporten i de utenomrettslige henrettelsene.

(©NTB)

Flere nyheter: