Menu
Utbrente biler i byen Huwara nær Nablus på Vestbredden. De ble satt i brann av israelske bosettere etter at to bosettere ble drept av en palestiner. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB

USA kaller israelsk uttalelse om utsletting av by «motbydelig»

USAs utenriksdepartement reagerer kraftig på uttalelsen fra den israelske finansministeren om at den palestinske byen Huwara må jevnes med jorden.

Av NTB | 01.03.2023 21:45:32

Kriminalitet og rettsvesen: Talsperson Ned Price i amerikansk UD ber Israels statsminister Benjamin Netanyahu og andre topptjenestepersoner å ta avstand fra utsagnene fra finansminister Bezalel Smotrich.

Price omtalte onsdag uttalelsene som «motbydelige, uansvarlige og avskyelige».

Uroen i byen Huwara på den okkuperte Vestbredden brøt ut da en palestiner skjøt og drepte et israelsk brødrepar i bil søndag. Drapene førte til at israelske bosettere angrep hus og biler, og én palestiner ble drept, ifølge lokale myndigheter. Seks personer er pågrepet etter uroen.

Kommandanten for for israelske styrker i området, major Yehuda Fuchs, betegnet hendelsen i Huwara som «en pogrom», et ord som brukes om massakre på eller forfølgelse av folkegrupper eller religiøse grupper. Historisk sett har dette dreid seg om forfølgelse av jøder.

USAs ambassadør til Israel, Tom Nides, uttalte tidligere i uka at han er bekymret for situasjonen.

– Det er en veldig vanskelig tid vi er i ferd med å gå inn i. Vi må holde ting så rolig som mulig for å hindre at det kommer ut av kontroll, noe som lett kan skje, sa han.

Utenlandske fredsmeklere i området har forsøkt å dempe spenningen som råder etter rekke palestinske angrep og israelske militæraksjoner – bare uker før den muslimske fastemåneden ramadan og den jødiske pesach-feiringen.

(©NTB)

Flere nyheter: