Menu
Maren Lundby på vei mot bakkerekord i Planica i første omgang av storbakkerennet i VM. Foto: Heiko Junge / NTB

Maren Lundby med VM-sølv i storbakken etter to kjempehopp – Loutitt var for god

Maren Lundby satte bakkerekord i første omgang og tok VM-sølv i storbakken i Planica onsdag. Hun er tilbake i toppen etter en tøff kamp med helseutfordringer.

Av NTB | 01.03.2023 19:25:36

Sport: Etter 139,5 meter i første omgang var Lundby i delt ledelse med canadiske Alexandria Loutitt. Etter å ha levert finaleomgangens til da beste hopp på 133 meter, så den norske 28-åringen sin 19-årige rival hoppe hele 136,5 meter, og dermed måtte hun nøye seg med sølv.

Lundby ble tidenes første verdensmester da hoppkvinnene inntok storbakken for første gang i VM-sammenheng i Oberstdorf for to år siden. Siden det historiske gullet har hun kjempet i motgang.

Onsdag kveld var Bøverbru-jenta igjen blant verdens aller beste skihoppere.

Det kom overraskende på mange, inkludert henne selv. Etter treningshoppingen i storbakken vedgikk Lundby overfor NTB at hun ikke hadde ventet å hoppe på så høyt nivå.

Hoppstjernen kom til VM med usikker form, men gjorde sin beste konkurranse på to år da hun ble nummer sju i normalbakken i Planica. I etterkant av den oppturen varslet Lundby at hun hadde stor tro på enda større fremgang i storbakken.’

Den spådommen viste seg å holde stikk.

Den ble altså ettertrykkelig knust. Av de mannlige hopperne er det Peter Prevc som har bakkerekorden i storbakken i Planica. Han har hoppet 142 meter som lengst.

I bakkerekord-hoppet onsdag var Lundby dyp i nedslaget, og TV- bildene tydet på at hun var nedi med hånden. Hoppdronningen fra Bøverbru virket smårystet etter å ha landet.

– Jeg tenkte «å, fy fader». Det var helt sinnssyk høyde hele veien. Jeg har aldri gått så høyt i mitt liv. Jeg var ikke redd, men visste ikke helt hvordan jeg skulle komme ned på beina, sa Lundby til NRK etter kjempehoppet.

Lundby så ut til å ha avgjort duellen med sitt hopp i finaleomgangen, men Loutitt mestret nervepresset som konkurransens siste hopper og vant med hele 10,4 poeng. Lundby tok sølvet 8,1 poeng foran Katharina Althaus, som etter gull i sine tre første konkurranser i Planica-VM fikk bronse i den siste.

Anna Odine Strøm ble nummer fem, Thea Minyan Bjørseth nummer åtte og Silje Opseth nummer 16.

Onsdagens medalje er Lundbys tiende i VM-sammenheng. Den første, en sølvmedalje, tok hun i blandet lagkonkurranse under VM i Falun i 2015.

Lundby har nå tatt individuelt gull i tre verdensmesterskap på rad. Hun vant også i normalbakken i Seefeld i 2019.

Allerede fra første treningshopp i storbakken var 28-åringen med helt i toppen, og i rennet satte hun bakkerekord i første omgang med 139,5 meter. Japanske Sara Takanashi hadde den gamle bestenoteringen med 135 meter.

Det ga henne delt ledelse med Loutitt etter første omgang. Den canadiske 19-åringen, som er vinterens juniorverdensmester, hoppet 134,5 meter med dårligere fart, dårligere forhold og bedre stil.

(©NTB)

Flere nyheter: