Menu
Snart ett år har gått siden russiske styrker invaderte Ukraina. Et flertall av innbyggerne er overbevist om at de ukrainske styrkene (bildet) vil lykkes med å nedkjempe dem. Foto: AP / NTB

Flertallet i EU tror Ukraina vinner krigen

Et klart flertall av EUs innbyggere er overbevist om at Ukraina vil gå seirende ut av krigen mot Russland, viser en fersk meningsmåling.

Av NTB | 16.02.2023 21:55:30

Politikk: 61 prosent av de spurte tror Ukraina vinner krigen, viser målingen som er utført av Bertelsmann-stiftelsen i Tyskland.

Tyskerne er noe mer skeptiske, men også der tror 55 prosent at Ukraina vil gå seirende ut. Hva som ligger i ordet seier er ikke nærmere definert i undersøkelsen, som ble gjennomført i desember.

På spørsmål om hvorvidt EUs økonomiske sanksjoner mot Russland har noen effekt, er skepsisen derimot større. 40 prosent av EUs innbyggere tror de har en effekt, mens andelen i Tyskland er 35 prosent.

66 prosent av de spurte gir Russland «hovedansvaret» for krigen i Ukraina, mens 11 prosent mener USA bærer det største ansvaret. 5 prosent mener at USA og Ukraina har delt hovedansvar for krigen.

Mens 88 prosent av de spurte i Polen sier at Russland har hovedansvaret for krigen, er andelen 54 prosent i Italia der 23 prosent mener USA og Nato har det største ansvaret.

68 prosent av EUs innbyggere ser på Russlands invasjon av Ukraina som et angrep på hele Europa. I Polen er andelen 79 prosent, mens den er 78 prosent i Spania.