Menu
Lukasjenko sier han er rede til å involvere seg i krigføringen i Ukraina, men kun hvis Belarus blir angrepet av ukrainerne. Foto: Russlands UD / AP / NTB

Lukasjenko: Belarus vil kun bli med i krigen dersom de selv blir angrepet

President Aleksandr Lukasjenko sier at Belarus kun vil sende soldater til å kjempe mot Ukraina dersom de selv blir angrepet.

Av NTB | 16.02.2023 11:35:31

Krig og konflikter: Det sier han ifølge det statlige belarusiske nyhetsbyrået Belta.

– Jeg er klar til å kjempe sammen med russerne fra Belarus’ territorium kun på ett vilkår: Hvis så mye som en soldat kommer til vårt territorium med våpen for å drepe mitt folk, sa Lukasjenko på en pressekonferanse i Minsk.

– Hvis noen er «aggressive» mot Belarus, kommer vårt svar til være grusomt.

Imidlertid avviser han at Russland har spurt om de kan bli med i krigen.

Under invasjonen i fjor angrep russiske styrker Ukraina fra Belarus. Ifølge nyhetsbyrået AFP har Belarus trolig mellom 60.000 og 70.000 soldater i sine militære styrker.

Lukasjenko har tidligere avvist at Belarus kan bli viklet inn i krigen.

De to landene har siden oktober i fjor samarbeidet om en felles grensestyrke. Senest i januar gjennomførte de en felles militærøvelse, som Lukasjenko hevdet kun var av defensiv art.

Det militære samarbeidet mellom de to landene har utløst frykt i Kyiv og Vesten for at Russland kan bruke sin allierte til en ny bakkeoffensiv mot Ukraina.

I desember hevdet Belarus å ha skutt ned en ukrainsk luftvernrakett.

Lukasjenko skal besøke Russlands president Vladimir Putin på fredag.

Flere nyheter: