Menu
PKK-flagg er ofte å se når kurdere demonstrerer, som her i Stockholm i januar. Foto: TT / NTB

Sverige skjerper terrorlovgivningen

Regjeringen i Sverige vil kriminalisere deltakelse i terrororganisasjoner. Kurdiske PKK er en slik organisasjon, sier justisminister Gunnar Strömmer.

Av NTB | 02.02.2023 12:48:17

Kriminalitet og rettsvesen: Tyrkia har stilt en rekke krav til Sverige for å slippe landet inn i Nato, blant annet at den svenske regjeringen slår hardt ned på medlemmer av Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og utleverer dem.

EU har i likhet med Tyrkia og USA satt PKK på sin liste over terrororganisasjoner, og den svenske regjeringen vil nå kriminalisere medlemskap i slike organisasjoner.

Med den nye lovendringen som trer i kraft 1. juni, vil det bli straffbart i Sverige å oppbevare materiell, sette opp stand, etablere møtelokaler, holde aktiviteter, lage mat til eller transportere medlemmer av terroristorganisasjoner.

Å delta på møter eller vifte med flagget til en terrororganisasjon blir derimot ikke forbudt, understreker han. Tyrkia har blant annet reagert sterkt på synet av PKK-flagg under markeringer i Sverige.

Han understreker også at det råder ytringsfrihet i Sverige og at det derfor skal være rom for enkeltytringer, også når de omhandler PKK.

Selv forsøk på deltakelse skal kunne straffes, sier Strömmer.

– Man kan tenke seg at noen betaler flybilletten til andre som skal delta i en terrororganisasjon et annet sted, sier han.

– Dette er en svært omfattende lovregulering som i prinsippet rammer alle former for deltakelse, sier justisminister Gunnar Strömmer.

– Det hersker ingen tvil om at PKK er klassifisert som en terrororganisasjon. Om man deltar i virksomheter som fremmer eller opprettholder den virksomheten, da blir det straffbart, sier Strömmer.

– Det blir i seg selv ikke straffbart å vifte med flagg. Men alle aktiviteter som kan bidra til å styrke en terrororganisasjon, kan være det, sier Strömmer.

Deltakelse i terrororganisasjon kan i henhold til den skjerpede loven straffes med fengsel i opptil fire år, men om bruddet er grovt er strafferammen åtte år. Ledere i terrororganisasjoner kan dømmes til livstid.

(©NTB)

Flere nyheter: