Menu
En afghansk kvinne kaster et sint blikk på en Taliban-soldat som holder vakt i en gate i Kabul. FNs visegeneralsekretær Amina Mohammed har besøkt Taliban-ledere og kritisert behandlingen av afghanske kvinner. Foto: AP / NTB

FNs visegeneralsekretær med klar beskjed til Taliban

FNs visegeneralsekretær Amina Mohammed har besøkt Taliban-ledere og ga klar beskjed om hva verdenssamfunnet mener om behandlingen av kvinner i Afghanistan.

Av NTB | 20.01.2023 21:15:42

Utdanning: Taliban kom til makten i august 2021 og har de siste månedene kraftig innskrenket kvinners rettigheter i landet. Kvinner nektes blant annet å ta høyere utdannelse, og det er med få unntak også innført forbud mot kvinnelige hjelpearbeidere.

– Mitt budskap var helt klart: Selv om vi anerkjenner de viktige unntakene som er varslet, gir disse restriksjonene afghanske kvinner og jenter en fremtid der de begrenses til sine egne hjem. Rettighetene deres krenkes og lokalsamfunnene fratas tjenestene deres, sier Mohammed i en uttalelse etter det fire dager lange besøket hos Taliban-ledere i Kabul og Kandahar.

Mohammed, som er fra Nigeria og selv er muslim, hadde følge av lederen for UN Women, Sima Bahous fra Jordan, og visegeneralsekretær for politiske saker, Khaled Khiari, som er fra Tunisia.

Under besøket fant de at enkelte av Taliban-lederne var samarbeidsvillige, mens andre var klart imot å gi tilbake kvinnene rettighetene de har mistet, ifølge FNs visetalsmann Farhan Haq.

(©NTB)

Flere nyheter: