Menu
Den amerikanske ambassaden i Havanna (bildet) regner med å utstede rundt 20.000 visum i året til cubanere som vil til USA. Foto: AP / NTB

Cubanere kan på nytt søke visum til USA

Den amerikanske ambassaden i Havanna har etter fem års opphold på nytt begynt å utstede visum til cubanere som vil besøke USA.

Av NTB | 04.01.2023 13:26:22

Politikk: USA stanset i 2017 utstedelse av visum og andre konsulære tjenester ved ambassaden i Havanna der en rekke ansatte klaget over mystiske helseproblemer som svimmelhet, hodepine og smerter i ørene.

Flere som jobbet ved ambassaden, har fått permanente helseplager, men amerikansk etterretning har ikke greid å finne ut hva som forårsaker det som er døpt Havanna-syndromet.

Cubanere som ønsket å migrere til USA, har de siste årene først fløyet til Nicaragua som turister, for deretter å sette kursen nordover langs landeveien.

Cuba står nå midt oppe i sin verste økonomiske krise på 30 år, og stadig flere cubanere ser derfor ingen annen utvei enn å søke lykken i USA.

Bare i november ankom 34.675 cubanere grensa mellom Mexico og USA, en økning fra måneden før da det ble registrert 28.848 cubanere der. Tusenvis av andre har det siste året tatt sjøveien til Florida.

De aller fleste cubanerne som ankommer USA, slipper inn i landet med beskjed om å melde seg for migrasjonsmyndighetene eller møte for en såkalt immigrasjonsdomstol.

Nå kan cubanere på nytt oppsøke ambassaden i Havanna og søke visum, og de som søker gjenforening med familiemedlemmer i USA, vil ifølge ambassaden bli prioritert.

Ambassaden opplyser at de regner med å utstede minst 20.000 visum årlig, noe som trolig innebærer at mange fortsatt vil forsøke å ta seg til USA på annet vis.

(©NTB)

Flere nyheter: