Menu
IMF-sjef Kristalina Georgieva. Arkivfoto: AP / NTB

IMF-sjef spår et vanskelig år med økonomisk tilbakegang i verden

2023 blir et verre år for verdensøkonomien enn 2022, sier sjefen i Det internasjonale pengefondet (IMF). Flere kommer til å få økonomisk tilbakegang.

Av NTB | 01.01.2023 17:14:51

Økonomi og næringsliv: IMF-direktør Kristalina Georgieva sier til TV-stasjonen CBS at hun tror halve EU og en tredel av verdensøkonomien kommer til å havne i resesjon neste år. Resesjon er økonomisk tilbakegang og defineres vanligvis som negativ økonomisk vekst i minst et halvt år.

Hun sier at 2023 blir et verre år enn 2022.

– Hvorfor? Fordi de tre største økonomiene – USA, EU og Kina – alle bremser samtidig, sier hun.

Hun sier at koronabølgen i Kina er svært dårlig nytt for verdensøkonomien. Smitteveksten skjer samtidig som store deler av verden sliter med de økonomiske følgene av krigen i Ukraina.

– Dette er en konsekvens av negative faktorer vi ble rammet av i 2022, sier Steinar Holden, leder av Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, til NTB.

– Europa rammes særlig av konflikt og krig i Ukraina, som blant annet leder til knapphet og høy priser på energi og mat, sier han.

– Høyere prisvekst og høyere renter rammer husholdninger og mange bedrifter. I tillegg vil covid ramme Kina, sier han.

Norge er trolig ikke blant landene som vil oppleve resesjon. Høye energiinntekter vil bidra til å gi staten gode inntekter også i 2023. For privatpersoner, er det litt annerledes.

– Norske husholdninger og noen bedrifter rammes også, men Norge tjener på høye gasspriser, sier Holden.

Georgieva trekker fram USAs økonomi som mer robust og sier at stormakten kan unngå resesjon.

Holden påpeker at høy prisvekst gir høyere renter verden over, delvis drevet av sentralbanken i USA og Den europeiske sentralbanken.

Flere nyheter: