Nå skal norsk brunost og krabbe til Kina
Kinesiske og norske myndigheter er enige om avtaler som åpner for kinesisk import av både brunost og levende norsk taskekrabbe.
Økonomi og næringsliv: En av avtalene åpner for at norske meieriprodukter får markedsadgang til Kina, skriver regjeringen i en pressemelding.
– Dette bidrar til å styrke norsk matvareeksport, bygge internasjonale merkevarer og fremme norsk matkultur globalt, sier statssekretær Hanne-Berit Brekken i Landbruks- og matdepartementet.
I fjor eksporterte Tine rundt 750 tonn brunost, tilsvarende cirka 11 prosent av den totale produksjonen i Norge. De største markedene er i dag Sverige, Danmark, Finland, USA og Sør-Korea.
– Asia er et ekstra spennende og voksende marked for brunost. Vi ser at de bruker brunosten på helt andre måter enn vi er vant til, som topping på pizza eller i kaffe, sier konserndirektør Erik Smith-Hansen i Tine International.
– Nå ser vi at interessen øker også i Kina, derfor er det et naturlig neste steg i vår internasjonale satsing, legger han til.
– Kina er verdens største krabbemarked. Det er svært gledelig at kinesiske forbrukere nå får tak i norsk taskekrabbe, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) i en pressemelding.
Etterspørselen etter levende sjømat i Kina er stor. I 2024 importerte Kina 134.000 tonn krabbe, hvorav 80 prosent var levende eller fersk taskekrabbe.
– Frem til nå har Frankrike vært det viktigste markedet for norsk taskekrabbe. Nå som Kina åpner for import, ligger alt til rette for at Kina kan bli et enda viktigere marked i årene som kommer, sier Næss.
Snart kan også over en milliard kinesere nyte den tradisjonsrike norske brunosten i sine egne hjem.
Kinesiske myndigheter har også åpnet opp for at Kina kan importere levende norsk taskekrabbe, som er Norges mest vanlige krabbe.
(©NTB)








