Kokk mener ribbepriskrig er svineri
Unormalt lave priser på ribbe rett før jul er problematisk og merkelig, sier kokk og matskribent Andreas Viestad.
Økonomi og næringsliv: – Det er også et kjempeproblem når vi vet at matproduksjonen ikke er balansert, og at det har vært masse problemer med svineproduksjonen. Dette kommer ikke bare til å bli spist på julaften, og skaper med det en økt etterspørsel etter ribbe, sier Viestad til Nettavisen.
Han mener den økte etterspørselen etter ribbe fører til et økt press på bøndene, i tillegg gir det overskudd av andre deler av grisen.
– Det er en usunn spiral, hvor det er vanskelig å se hvem som skal tjene på det. Det er skikkelig dårlig for bonden som kjøres ekstra hardt. Det er heller ikke forståelig at det skal være bra for butikkene, da de taper på varene de selger.
Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) er ikke helt enig i at bøndene taper veldig mye på dette. Han sier til avisen at dagligvarekjedene henter igjen det de taper på ribba på andre varer.
– Vinnerne er de som eier dagligvarekjedene. Vi har nettopp sett skattelistene, som viser at noe av det mest lønnsomme du kan gjøre her i Norge er å selge mat. Det er forbrukerne som betaler, og til dels bøndene, slår statsråden fast.
(©NTB)