Nedgang i antallet saker for Konfliktrådet
I 2024 mottok konfliktrådet 584 saker fra politiet, en nedgang på 28 % fra året før.Konfliktrådet: Økningen i lovbrudd blant barn og unge understreker behovet for tidlig innsats og tverretatlig samarbeid.
Konfliktrådet kan spille en viktig rolle i å forebygge ny kriminalitet blant ungdom under 15 år, en gruppe som står utenfor det strafferettslige systemet.
Kirsten Borsheim, leder for Konfliktrådet Sør-Vest, fremhever at konfliktrådet har kapasitet til å ta imot flere saker.
I 2024 mottok konfliktrådet 584 saker fra politiet, en nedgang på 28 % fra året før.
Borsheim oppfordrer til økt samarbeid for å bruke konfliktrådet mer aktivt, da det gir unge en sjanse til å ta ansvar for sine handlinger og unngå videre kriminalitet.
Gjennom mekling kan ungdom få innsikt i konsekvensene av sine handlinger, samtidig som ofre får muligheten til å gjenopprette situasjonen og få trygghet tilbake.
Meklingen tilbyr individuelle løsninger som kan inkludere økonomisk erstatning eller unngåelse av videre trakassering, og er et gratis tilbud som sparer både enkeltpersoner og samfunnet for store kostnader.
Tolv forenklede forelegg utdelt i Aksdal
En hastighetskontroll ble gjennomført på E39 i Aksdal i ettermiddag. Tolv forenklede forelegg ble da utdelt.Trafikk: Utrykningspolitiet gjennomførte hastighetskontrollen på E39 Tysværvegen i Aksdal, mellom klokken 12:00 og 14:00.
Totalt ble det skrevet ut tolv forenklede forelegg for fartsovertredelser.
Den høyeste hastigheten som ble målt var 112 km/t i en 80-sone.
Politiet oppfordrer bilister til å overholde fartsgrensene for økt trafikksikkerhet.
Stjal tre biler på Stord – Sendt til fengsling i Bergen
En mann i 30-årene er fraktet til fengsel i Bergen etter å ha stjålet tre biler på kort tid på Stord. Mannen skal ha stjålet to biler som sto på tomgang og kjørt en bil i grøften.Stord: Tirsdag morgen fikk politiet melding om en bil som hadde kjørt i grøfta i Valvatnasvingene på Stord.
Politiet fikk kontroll på en mann i 30-årene, som er mistenkt for å være fører av bilen. Mannen skal også ha stått bak to andre biltyverier den siste tiden.
– Han er nå på vei til Bergen. Vest politidistrikt overtar ham, fordi han har noen flere saker på seg der, sier seksjonsleder Kim Nedrehegg i Stord-politiet til avisen Sunnhordland.
Mannen blir trolig varetektsfengslet, ifølge Nedrehegg.
Økningen i AAP-mottakere
Psykiske lidelser og langtidssykefravær peker seg ut når antallet AAP-mottakere øker.Arbeidsmarked: Andelen arbeidsavklaringspenger (AAP) i Rogaland har økt med 3,4 prosent fra 2023 til 2024.
Totalt var 13 583 personer i fylket på AAP ved utgangen av fjerde kvartal, som utgjør 4,3 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år.
Merethe P. Haftorsen, direktør i Nav Rogaland, peker på det høye sykefraværet, særlig langtidssykefravær, som en viktig årsak.
Økningen i psykiske lidelser blant AAP-mottakere er markant, og det er særlig yngre voksne som er rammet.
Haftorsen oppfordrer til økt fokus på kompetanseheving og tilrettelegging for arbeidstakere med utfordringer.
Haugesund har den høyeste andelen AAP-mottakere i regionen med 5,1 prosent, mens Stavanger ligger noe lavere på 3,7 prosent.
Antall asylsøkere fra Ukraina nesten halvert i fjor
Antall flyktninger fra Ukraina ble nesten halvert i fjor fra 2023. Det skyldes innstramminger i reglene for kollektiv beskyttelse, tror Utlendingsdirektoratet.Politikk: Det ble levert inn 23.382 søknader om beskyttelse i fjor. 19.222 av dem var fra ukrainere, viser Utlendingsdirektoratets årstall for innvandring til Norge.
Det var dermed en nedgang på 47 prosent fra 2023, da UDI tok imot 36.492 søknader om beskyttelse fra ukrainere.
UDI peker på at det i fjor høst ble besluttet av asylsøkere fra områder i Ukraina som regnes som trygge nok – såkalt «mindre utsatte fylker» – ikke skulle omfattes av ordningen med midlertidig kollektiv beskyttelse.
– Norge er det første landet som har innført en slik ordning, og vi må anta at en del av årsaken til nedgangen vi ser i antallet ankomster skyldes denne endringen, sier UDI-direktør Snorre Sæther.
– Vi sikrer kontroll på innvandringen og legger til rette for god integrering. Ukrainere som kommer hit, skal lære norsk, og raskt komme i arbeid eller utdanning, slik at de blir selvforsørget, sier Brenna til NTB.
Ankomstene går ned, samtidig som andelen ukrainere som har kommet i jobb, er mer enn fordoblet det siste året, ifølge statsråden.
I fjor høst endret regjeringen regelverket, slik at deler av Ukraina asylrettslig kunne defineres som trygge. Kort tid etter falt antallet asylankomster markant, poengterte UDI-direktør Sæther da han la fram årstallene onsdag.
I september ble seks vestlige fylker definert som mindre utsatte. Ytterligere åtte oblaster fikk samme status fra 13. januar i år.
Personer fra trygge områder får ikke automatisk midlertidig kollektiv beskyttelse.
Hvis en person fra ett av disse 14 områdene søker om beskyttelse, må søknaden vurderes individuelt etter det ordinære asylregelverket. Her er terskelen for å få beskyttelse vesentlig høyere.
– Før innstrammingen var det rundt 10 prosent som kom fra de første seks fylkene vi betegnet som trygge områder i Ukraina. Etter innstrammingen har andelen ligget på rundt 4 prosent, sier Sæther.
Områdene som regnes som mindre utsatte enn andre, er primært områder der ukrainske myndigheter har stor grad av kontroll, og hvor Russland har ingen eller liten grad av kontroll og innflytelse.
Sammenlignet med resten av Norden har det kommet flest ukrainere til Norge. På et tidspunkt høsten 2023 kom det flere ukrainere til Norge per måned enn til de andre nordiske landene til sammen. Denne andelen har gått noe ned gjennom 2024.
Per november hadde Norge 33 prosent av gyldige tillatelser til ukrainere i Norden.
* Finland har 29 prosent
* Sverige har 20 prosent
* Danmark har 16 prosent
* Island har 2 prosent
Totalt kom det 1306 enslige mindreårige i 2024, mot 1134 året før. Hovedårsaken til økningen er at det kom flere enslige unge gutter fra Ukraina i alderen 16–17 år.
Av 898 enslige mindreårige herfra var 620 gutter i denne aldersgruppen.
– Vi har grunn til at det har noe med innrullering i militæret å gjøre, sa Sæther.
Til sammen kom det 4160 asylsøkere til Norge fra andre land enn Ukraina. Det er en liten økning, men omtrent på nivå med foregående år.
Rundt 7700 syrere har i dag permanent oppholdstillatelse i Norge, og rundt 17.000 syrere har en midlertidig tillatelse. Syrere med norsk statsborgerskap kommer i tillegg.
Det er grunn til å tro at situasjonen i Syria vil påvirke ankomsttallene fremover. Uansett er det hvert år et større og økende antall syrere som søker familieinnvandring.
UDI planlegger for at det skal komme 16.500 flyktninger fra Ukraina neste år, men det er større usikkerhet rundt prognosen enn tidligere.
UDI tror dessuten at det skal komme 5000 asylsøkere fra andre land, men definerer mulighetsrommet mellom 3000 og 7000 ankomster.
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) tar utviklingen til inntekt for at «regjeringens politikk fungerer».
– Når vi sier at dette er trygge områder, så mener vi at de er trygge i asylrettslig forstand, understreker Sæther.
Til sammen har Norge nå mottatt 92.000 ukrainere siden den russiske invasjonen for snart tre år siden.
Asylsøkere fra Syria var den største gruppen som søkte beskyttelse i Norge hvis vi ser bort fra Ukraina, med 2127 personer.
Overtent bolig på Kaldestad: Brannvesenet har endelig kontroll
Brannmannskaper fra Husnes, Halsnøy og Uskedalen brukte fem timer på å få kontroll over en krevende husbrann i Botnavegen på Kaldestad i Kvinnherad onsdag morgen.Kvinnherad: Brannmannskaper fra Husnes, Halsnøy og Uskedalen brukte fem timer på å få kontroll over en krevende husbrann i Botnavegen på Kaldestad i Kvinnherad
Det var naboer varslet om åpne flammer klokken 05.23 onsdag morgen mens huseieren var på nattevakt, skriver Sunnhordland.
Ifølge innsatsleder Thomas Hallqvist i Kvinnherad brann og redning var brannen spesielt utfordrende på grunn av vanskelig tilgjengelige hulrom og begrenset vanntilgang som krevde assistanse fra tankvogn fra Rosendal.
Brannmannskapene hindret at flammene spredte seg til nabohusene noe Hallqvist betegner som en bragd gitt de krevende forholdene.
Politiet nå skal gjennomføre avhør og vurdere hvilke tekniske undersøkelser som kan gjøres for å finne brannårsaken.
Lyst på egen fergekai?
Mosterhamn ferjekai er lagt ut for salg. Den 49 meter lange og 18 meter brede betongkaien med tilhørende molo har en prisantydning på 2,1 millioner kroner.Sunnhordland: Den tidligere fergekaien ligger ut med en prislapp på 2,15 millioner kroner, men krever betydelige oppgraderinger, skriver Bømlonytt.
Til tross for skadene er interessen stor for eiendommen, som byr på et unikt potensial for både privat bruk og næringsutvikling.
Det er Bømlo kommune som står for salget av den 49 meter lange og 18 meter brede betongkaien med tilhørende molo og et totalt tomteareal på 2659 kvadratmeter.
Brann i kjøretøy på Røyksund, ingen personskader rapportert
En bil kom i brann under kjøring ved Røyksund i Karmøy onsdag formiddag. Det er ikke meldt om personskade.Bilbrann: En brann i et kjøretøy ble meldt til politiet kl. 10:52. Bilen sto da på FV554 Spannavegen ved Røyksund på Karmøy.
Nødetatene rykket raskt ut, men det er ikke meldt om personskader.
Brannen førte ikke til trafikkproblemer, da bilen stod i en busslomme og ikke hindret trafikken.
Politiet har nå avsluttet sitt arbeid på stedet, og bilen er fjernet av bilberger. En sak er opprettet i forbindelse med hendelsen.
Tidligere partileder Joar Nesse har meldt seg ut av INP
Joar Nesse var blant Industri og næringspartiets (INP) grunnleggere. Nå har den tidligere partilederen meldt seg ut av partiet.Politikk: – Jeg kan ikke være med i et parti som har gått helt vekk fra visjonen vi hadde. Da får jeg heller være med i noe annet, sier Joar Nesse til Altinget.
Nesse var leder for INP et par måneder i fjor. Nå har han meldt seg ut av partiet. Han har i stedet meldt seg inn i Velferd- og innovasjonspartiet, og har startet opp nytt lokallag i Bømlo.
– Det er vemodig, selvsagt, jeg har jo vært med å starte og drive INP i mange år. Men når de kjører partiet i feil retning i forhold til det visjonene var, og demokratiet ikke lenger rår, kan jeg ikke være med, sier Nesse.
– Vi var et parti for folk på gulvet, vanlige folk. Når da makt og posisjoner blir viktigere, forsvinner politikken vekk.
Partileder i INP, Ann Jorun Hillersøy sier at politikken til INP er den samme.
– Og nå har INP blitt et demokratisk parti, så det er det motsatte av hva Nesse sier, sier hun.
(©NTB)
Mannskapsmedlem skadet i arbeidsuhell på skip i Avaldsnes
En mannlig arbeider på et skip som lå til kai på Avaldsnes, ble skadet i en arbeidsuhell onsdag morgen.Trafikk: Arbeideren kuttet seg i hånden og ble fraktet til sykehuset med ambulanse.
Skadeomfanget er ukjent, men det ble ikke vurdert som alvorlig.
Skipet seiler under utenlandsk flaggstat, og politiet oppretter ikke sak i forbindelse med hendelsen.
Brann i enebolig på Botnavegen i Sunde
Brannvesenet rykket ut etter meldinger om storbrann i en enebolig på Botnavegen på Sunde, i Kvinnherad onsdag morgen. Brannvesenet kjempet mot flammene i flere timer.Brannmelding: Brannen ble meldt til politiet klokken 05:22 etter at en forbipasserende observerte flammer i bygningen.
Boligen, som var overtent da nødetatene ankom, har en registrert beboer som er gjort rede for og ikke var hjemme på tidspunktet for brannen.
Det er ikke meldt om personskader eller savnede personer.
Brannmannskapene fikk etterhvert kontroll på situasjonen, og det var ingen spredningsfare til andre boliger i området.
Årsaken til brannen er foreløpig ukjent.
Bil stanset etter unnvikelse av kontroll i Vedavågen
En bil som unnlot å stoppe for kontroll, ble stanset av politiet klokken 03:44 i natt.Trafikk: Tre personer befant seg i bilen, men ingen av dem innrømmet å ha kjørt.
Politiet oppdaget at bilen hadde bruksforbud og besluttet å avskilte den på stedet.
Hendelsen er under etterforskning.