Menu
Ukrainske soldater fotografert etter at de ble evakuert fra det beleirede stålverket Azovstal i Mariupol. Ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kan flere enn 2.500 av soldatene som forskanset seg der, være i russisk varetekt. Foto: Aleksej Aleksandrov / AP / NTB

Zelenskyj: Mer enn 2.500 soldater fra Azovstal kan være i russisk varetekt

Det kan være mer enn 2.500 personer fra stålverket Azovstal i Mariupol som nå sitter i russisk varetekt, ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Av NTB | 07.06.2022 05:30:57

Kriminalitet og rettsvesen: På en pressekonferanse i Kyiv sa han at opplysningene om hva som kan vente dem, endrer seg hele tiden, skriver CNN.

Soldatene sitter i russisk varetekt i de ukrainske regionene Donetsk og Luhansk, og separatistmyndighetene i Donetsk har snakket om å stille noen av dem som forskanset seg i Azovstal, for retten for angivelige menneskerettsbrudd.

Soldater forskanset seg der i ukevis mens Mariupol var beleiret av russiske styrker, før de overga seg i mai.

På spørsmål om han tror fangene blir torturert, sa Zelenskyj at han er overbevist om at det ikke er i russernes interesse, fordi de er «offentlige fanger», hvis liv og helse blir fulgt med på av verdenssamfunnet.

Zelenskyj sa at den første fasen av operasjonen, å få soldatene levende ut av Azovstal, er fullført.

– I dag er det den andre fasen som gjelder – å hente dem levende hjem. Vi vet hva vi kan bli enige om med russerne, vi vet hva prisen er. Vi vet at de ikke kan stoles på, sa Zelenskyj.