Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte på storskjerm til de fremmøtte på rådhusplassen i København onsdag kveld. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AP / NTB

Zelenskyj: Krigen er like ille som andre verdenskrig

Krigen i Ukraina er like ille som andre verdenskrig var, sa Ukrainas president i en tale via videolink til to arrangement i Danmark onsdag kveld.

Av NTB | 05.05.2022 04:30:54

Politikk: Volodymyr Zelenskyj talte til danskene i forbindelse med to arrangementer i København og Aarhus, der Danmark markerte årsdagen for frigjøringen fra nazistene i andre verdenskrig.

Zelenskyj dro paralleller mellom krigen i Ukraina og andre verdenskrig og ba danskene huske naziokkupasjonen og hvordan de vant friheten da nazistene tapte krigen.

På den tiden feiret verden og hadde et håp om at det aldri mer skulle finne sted noen ond krig. Men nå har krig gjenoppstått med Russlands invasjon av Ukraina, og denne krigen er like ond som den Danmark minnes hver mai måned, uttalte presidenten.

– Okkupantene har allerede drept 220 barn, og vi vet ikke hvordan situasjonen er i de okkuperte områdene, sa Zelenskyj. Han sa at Russland har brukt nesten 1.000 raketter mot ukrainske mål, og at det i hovedsak er sivile områder som barnehager, skoler og universiteter som er truffet.

– Den russiske staten er ikke klar til å stanse krigen. De drømmer om å erobre Ukraina og andre europeiske land. De drømmer fortsatt om at frihet i Europa må forsvinne, sa presidenten.