Menu
President Volodymyr Zelenskyj holdt natt til lørdag en tordentale der han gikk hardt ut mot Nato som ikke vil opprette en flyforbudssone over Ukraina. Foto: Den ukrainske presidentens kontor / AP / NTB

Zelenskyj er rasende på Nato

President Volodymyr Zelenskyj er rasende på Nato, som ikke vil innføre en flyforbudssone over Ukraina. Det samme er landets forsvarsminister.

Av NTB | 05.03.2022 13:22:12

Politikk: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg utelukket fredag at forsvarsalliansen vil intervenere militært i Ukraina, som ikke er medlem av Nato.

– Natos utenriksministermøte viste at det ikke er alle som ser på kampen for frihet som Europas fremste mål, sa Zelenskyj.

– Gjennom å nekte å opprette en flyforbudssone, har alliansen gitt grønt lys til bombingen av ukrainske byer. Alle som dør heretter, dør på grunn av dere, fortsatte han.

Alt Nato-landenes utenriksministre greide å bli enige om fredag, var ifølge Zelenskyj å sende 50 tonn med diesel til Ukraina.

– Kanskje for at vi kan sette fyr på Budapest-avtalen og få den til å brenne bedre. Men det brenner alt hos oss, sa han, med henvisning til avtalen fra 1994 der Ukraina ga slipp på sine atomvåpen i bytte mot sikkerhetsgarantier fra Russland.

– Alle som nå blokkerer stenging av luftrommet over Ukraina, bør huske hva som skjedde i april 1986, sier han i en video og minner om Tsjernobyl-katastrofen.

Det russiske angrepet mot Zaporizjzja-kraftverket var ikke tilfeldig, sier han.

– Dette er målrettede handlinger. Russland har begått en atomterrorhandling. Vi var mirakuløst heldige, da brannen ble slukket. Men i morgen er vi kanskje ikke så heldig, sier Reznikov.

En fersk meningsmåling Ipsos har utført for Reuters, viser at tre av fire amerikanere mener at Nato bør opprette en flyforbudssone over Ukraina, noe både Pentagon og Det hvite hus har avvist.

– Lytt til folket. Gårsdagens måling viste tydelig at raseriet etter Russlands invasjon av Ukraina øker, sier Reznikov i en kommentar.

Blant dem er også senator Lindsey Graham, som har høstet massiv kritikk etter ha tatt til orde for at Russlands president Vladimir Putin bør likvideres.

– Den eneste måten å få en slutt på dette er om noen i Russland dreper denne fyren. Dere vil gjøre landet deres og verden en stor tjeneste, tvitret han tidligere i uka.

Både demokrater og republikanere har i ettertid gått hardt ut mot Graham og kalt utspillet uansvarlig og farlig.

Natt til lørdag fikk Stoltenberg svar på tiltale fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som i en åtte minutter lang video lagt ut på Facebook tok et rasende og følelsesladd oppgjør med Nato.

Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov har også lite til overs for Natos argumentasjon og minner om at russiske styrker både har tatt kontroll over Ukrainas største atomkraftverk i Zaporizjzja og det nedstengte Tsjernobyl-kraftverket.

Lørdag skal Zelenskyj snakke direkte med representantene i Senatet i Washington, for første gang siden Russland invaderte Ukraina 24. februar.

Telefonsamtalen med Zelenskyj er satt opp på initiativ fra Ukrainas ambassade i Washington, og alle de 100 senatorene er invitert til å delta.

Flere nyheter: