Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltar i en flaggheisingsseremoni i Izium, som for noen dager siden ble gjenerobret av framrykkende ukrainske styker etter seks måneders russisk okkupasjon. Foto: Leo Correa / AP / NTB

Zelenskyj besøkte Izium

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besøkte onsdag Izium for å takke soldatene etter at byen for noen dager siden ble gjenerobret etter russisk okkupasjon.

Av NTB | 14.09.2022 13:50:53

Politikk: Russiske styrker flyktet fra byen da ukrainerne rykket fram i en overraskende offensiv den siste uka. Flere tusen kvadratkilometer ukrainsk territorium er gjenerobret, og en ny front ser ut til å ha dannet seg langs Oskil-elva lenger øst.

Mens han var i byen for å hilse og takke soldatene deltok han i en flaggheisingsseremoni ved det utbrente rådhuset.

Bilder som er sendt ut av hans stab, viser ham kledd i sin sedvanlige olivengrønne t-skjorte og sammen med livvakter mens han tar selfies med soldatene.

Store deler av byen ligger i ruiner etter seks måneder med russisk okkupasjon og den ukrainske offensiven. Boligblokker er svartsvidd av brann og fulle av hull etter granattreff. En av dem har kollapset, og det er et gapende hull og hauger av ruiner der bygget sto.

– Det er sjokkerende å se, men ikke for meg, fordi det er det samme vi har sett i Butsja, de første områdene som ble okkupert; de ødelegger bygninger, dreper mennesker, sa Zelenskyj.

Izium er et viktig transportknutepunkt som er en port til industriområdene i Donbas. Før krigen hadde byen 40.000 innbyggere.

I de nordlige utkantene av byen ligger restene av russiske stridsvogner og kjøretøyer strødd langs veien der de russiske soldatene trakk seg ut.

Bare i Izium-området etterlot en russisk enhet 39 T-80-stridsvogner, 35 pansrede kjøretøy av typen BMP, mens en annen reiste fra 47 stridsvogner og 27 pansrede kjøretøy. Mye av utstyret rakk russerne ikke å ødelegge.