reklame for Sheiken Bowling
Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har kritisert Canada for å levere en russisk gassturbin til Tyskland og ber canadiske myndigheter holde seg til sanksjonene. Foto: Ukrainas presidentkontor / AP / NTB

Zelenskyj ber Trudeau overholde sanksjoner

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber Canadas statsminister Justin Trudeau om at landet må overholde sanksjonene mot Russland.

Av NTB | 18.07.2022 06:20:39

Politikk: Zelenskyj skriver på Twitter at han fremla budskapet overfor Trudeau i en telefonsamtale søndag.

I samtalen takket Zelenskyj for Canadas fortsatte støtte til Ukraina, og gjentok samtidig budskapet om at internasjonale sanksjoner mot Russland må overholdes strengt.

– Etter terrorangrepene i Vinnytsia, Mykolajiv, Tsjaviv Yar et cetera, må presset økes, ikke reduseres, skriver presidenten, som henviser til russiske angrep mot ukrainske byer som ligger langt unna frontlinjen i krigen og hvor titalls sivile er blitt drept.

Trudeaus kontor opplyser at de to lederne diskuterte samhold blant allierte land og fortsatt press mot Russland.

Canada er blant Ukrainas største støttespillere, men landets nylige beslutning, etter anmodning fra Tyskland, om å returnere en russisk turbin til gassrørledningen Nord Stream 1 og som har vært til reparasjon i Canada, er blitt kritisert av Zelenskyj.

Som følge av sanksjonene hadde Canada innledningsvis nektet å returnere turbinen til Russland, og besluttet i stedet å gi den til Tyskland.

Det russiske energiselskapet Gazprom har kuttet gassleveransene til Tyskland via Nord Stream 1 og begrunnet det med at turbinen mangler.

Trudeau har sagt at Canada må støtte Tyskland og andre allierte land i Europa i kampen mot en mulig kommende energikrise.