Menu
Ukrainas president, her avbildet under et besøk i Kharkiv-regionen i slutten av mai, beskriver det antatte russiske angrepet mot et kjemikalieanlegg i Sievjerodonetsk som galskap. Foto: Ukrainas presidentkontor / AP / NTB

Zelenskyj anklager Russland for «galskap»

President Volodymyr Zelenskyj anklager Moskva for «galskap» etter at en tank med salpetersyre på en kjemikaliefabrikk eksploderte i et russisk angrep.

Av NTB | 01.06.2022 05:00:54

Politikk: – Gitt omfanget av storskala kjemikalieproduksjon i Sievjerodonetsk, er den russiske hærens angrep med blant annet blinde luftangrep, ren galskap, sier Zelenskyj i sin daglige videotale.

– Men på den 97. dagen av krigen, er det ikke lenger noen overraskelse at det for det russiske militæret, russiske militærledere og russiske soldater, er absolutt akseptabelt med galskap, sier han videre.

Ifølge ukrainske myndigheter eksploderte tanken i et russisk luftangrep tirsdag. Russiskstøttede separatister har på sin side hevdet at det dreide seg om en eksplosjon på territorium som kontrolleres av ukrainske styrker.

Luhansk-regionens ukrainske guvernør Serhij Hajdaj la ut bilder på Telegram-kontoen sin der man kunne se en stor røyksky stige til værs. Han ba folk om ikke å forlate bomberommene.

– Salpetersyre er farlig hvis det inhaleres, svelges eller kommer i kontakt med huden, sa Hajdaj.

Russiske styrker skal ha klart å ta kontroll over mer enn halvparten av industribyen Sievjerodonetsk tirsdag.