Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under en pressekonferanse i Kyiv i juli. Foto: Efrem Lukatskij / AP / NTB

Zelenskyj anklager Amnesty for å skylde på offeret

Anklager om at ukrainske styrker setter sivile i fare ved å plassere baser i byområder, blir ikke tatt godt imot av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Av NTB | 05.08.2022 10:30:43

Kriminalitet og rettsvesen: Torsdag offentliggjorde menneskerettsorganisasjonen Amnesty International en rapport der de anklaget Ukraina for å ha brutt folkeretten og satt sivile i fare ved å etablere baser i boligområder, på skoler og på sykehus. Det mener Zelenskyj er å skylde på offeret.

– Om noen lager en rapport der offeret og angriperen tilsynelatende er likestilte på noen måte, kan ikke det tolereres, sa Zelenskyj i sin daglige videotale torsdag.

Amnesty presiserte at den ukrainske taktikken ikke på noen måte rettferdiggjør Russlands angrep på sivile mål i Ukraina. Presidenten er likevel ikke fornøyd, og mener organisasjonen forsøker å «rettferdiggjøre terrorstatens handlinger og flytte ansvaret fra angriperen til offeret.»

– Det finnes ingen forhold, ikke engang hypotetiske tilfeller, der et russisk angrep på Ukraina kan rettferdiggjøres, sa Zelenskyj i talen.