Menu
Russiske styrker tok kontroll over atomkraftverket i mars. Arkivfoto: AP / NTB

Zelenskyj advarer om fare for atomkatastrofe

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj advarer om at en katastrofe ved det russiskokkuperte atomkraftverket Zaporizjzja kan komme til å true hele Europa.

Av NTB | 16.08.2022 05:20:40

Politikk: – I dekke av atomkraftverket beskyter okkupantene nærliggende byer og lokalsamfunn, sier presidenten i sin daglige videotale sent mandag kveld.

– Enhver radioaktiv hendelse på Zaporizjzja-kraftverket kan berøre EU-landene, Tyrkia, Georgia og andre land i regioner lenger unna. Alt er bare avhengig av vindretning og hastighet, sier Zelenskyj.

– Hvis Russlands handlinger fører til en katastrofe, kan konsekvensene også ramme de som til nå har forholdt seg tause, sier presidenten videre.

Han oppfordrer verdenssamfunnet til å iverksette nye harde sanksjoner mot Russland og til å ikke gi etter for det han kaller «kjernefysisk utpressing». Ukraina har anklaget Russland for å bruke kraftverket som base for mulige angrep og for å oppbevare våpen.

– Alle russiske soldater må umiddelbart trekkes tilbake fra kraftverket og de omkringliggende områdene, uten noen betingelser, sier han.

Atomkraftverket er det største i Europa. Russiske styrker tok kontrollen over anlegget i mars. Siden slutten av juli har det vært flere artilleriangrep ved kraftverket. Russland og Ukraina anklager hverandre for å stå bak angrepene.