Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at 113 ukrainske kirker er ødelagt i russiske angrep til nå i krigen. Foto: Ukrainas presidentkontor / AP / NTB

Zelenskyj: 113 kirker ødelagt av russiske styrker

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at 113 kirker er ødelagt i russiske angrep siden invasjonen startet 24. februar i år.

Av NTB | 05.06.2022 06:15:58

Politikk: – Blant disse er det gamle kirker, blant annet kirker som overlevde andre verdenskrig, men som ikke har klart å stå imot den russiske okkupasjonen, sier Zelenskyj i sin daglige videotale.

– Det dreier seg også om kirker bygget etter 1991, sier presidenten, som i tillegg nevner rekonstruksjonen av landets største trekirke i Svjatohirsk i Donetsk fylke. Gjenoppbyggingen startet i 2001. Årsmarkeringen for byggestarten ville ha vært 10. juni i år, uttaler han ifølge CNN.

Ifølge presidenten ble tre munker i kirkens tilhørende kloster drept i et angrep onsdag. Russisk artilleriangrep mot området er konstant, uttaler han.

Kulturminister Oleksandr Tkatsjenko sa lørdag at rundt 300 mennesker, blant dem 60 barn, hadde søkt tilflukt i kirken.

– Den russiske hæren kan slutte å brenne kirker. Den russiske hæren kan stanse ødeleggelsene av byer. Den russiske hæren kan stanse drap på barn, hvis den samme personen i Moskva bare gir ordre om det. Det faktum at det ikke foreligger noen slik ordre, er en opplagt ydmykelse for hele verden, sier Zelenskyj.