Menu
Kenneth Kaunda fotografert under en seremoni i Lusaka i januar 2015. Foto: Moses Mwape / AP / NTB

Zambias første president er død

Zambias mangeårige president Kenneth Kaunda er død, 97 år gammel, opplyser sønnene hans.

Av NTB | 17.06.2021 18:37:33

Politikk: Kaunda var Zambias første president etter uavhengigheten fra Storbritannia og regjerte fra 1964 til 1991.

Han var i flere tiår en av det afrikanske kontinentets mest markante statsoverhoder og var aktiv i kampen mot det hvite mindretallsstyret i Sør-Afrika og Rhodesia, nå Zimbabwe.

Kaunda ble innlagt på Maina Soko-sykehuset i Lusaka 14. juni. Torsdag, bare tre dager senere, døde han av lungebetennelse, opplyser sønnene Panji og Kambarage Kaunda til nyhetsbyrået DPA.

Det ble ikke sagt noe om hva han led av da han ble lagt inn på sykehuset, men dødsfallet skjer samtidig som Zambia opplever en økning i koronasmitten.

Kaunda var regnet som en av de siste frigjøringsheltene på det afrikanske kontinentet. Han var sønn av en misjonær og utdannet lærer. Han støttet ikke-volds-filosofien til Mahatma Gandhi og greide å oppnå uavhengighet for landet sitt i 1964 uten voldelige midler.

Under hans regjeringstid ble Zambia en ettpartistat, og Kaunda selv hadde full kontroll. Han sa selv at han fulgte en ideologi kalt «humanisme».

Han ble hyllet for å bygge skoler og sykehus, som den britiske kolonimakten hadde brydd seg lite om.

Etter at han trakk seg fra politikken, var han også aktiv i hjelpearbeid gjennom sin egen stiftelse, som hjalp barn og unge og kjempet mot hiv og aids.

(©NTB)

Flere nyheter: