Menu
44 år gamle Nazanin Zaghari-Ratcliffe holdt mandag pressekonferanse og snakket om det seks år lange fengselsoppholdet i Iran. Foto: AP / NTB

Zaghari-Ratcliffe: Skulle aldri ha vært fengslet

Britisk-iranske Nazanin Zaghari-Ratcliffe, som i forrige uke ble løslatt etter nesten seks år i iransk fangenskap, møtte mandag britisk presse.

Av NTB | 21.03.2022 14:04:41

Politikk: – Det som skjer nå, skulle ha skjedd for seks år siden. Jeg skulle ikke ha sittet fengslet i seks år, sa hun under en pressekonferanse i London.

I sin første offentlige kommentar etter løslatelsen kritiserte hun britiske myndigheter og sa at hun følte seg forlatt.

– Hvor mange utenriksministre trengs det egentlig for å få noen hjem, spurte hun.

– Jeg har vært en brikke i hendene på to regjeringer, la hun til.

Hun jobbet da for Thomson Reuters Foundation og drev opplæring av iranske journalister. Anklagen mot henne lød på oppvigleri, og dommen lød på fem års fengsel.

Da dommen var sonet, ble hun utstyrt med fotlenke og satt i husarrest i Teheran.

I 2021 ble hun dømt til ytterligere ett år i fengsel for å ha deltatt i en demonstrasjon ved den iranske ambassaden i London i 2009.

Britiske myndigheter nekter for at det var en forbindelse mellom dette og løslatelsen, men Zaghari-Ratcliffe er ikke i tvil.

– Etter noen uker i fangenskap fortalte de meg at de ikke ville løslate meg før de fikk noe av britene, sa hun mandag.

44-åringen ble pågrepet i Iran i april 2016 etter å ha besøkt familien i landet.

Ifølge iranske medier fikk hun i forrige uke forlate landet etter at Storbritannia hadde betalt Iran 4,6 milliarder kroner, en gjeld for stridsvogner som aldri ble levert.

(©NTB)

Flere nyheter: