Menu
Nord-Korea avfyrte to nye ballistiske missiler, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. Bildet er fra en felles sørkoreansk og amerikansk testoppskyting av et Atacms-missil onsdag, som var som svar på en nordkoreansk oppskyting tirsdag. Foto: Det sørkoreanske forsvarsdepartementet via AP / NTB

Yonhap: Nord-Korea har avfyrt nye missiler

Nord-Korea har avfyrt nye missiler, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. Omtrent Samtidig satt FNs sikkerhetsråd i møte om de hyppige våpentestene.

Av NTB | 06.10.2022 00:30:52

Politikk: Yonhap siterte først den sørkoreanske generalstaben på at et missil var landet i Japanhavet, før nyhetsbyrået senere skrev at nordkoreanerne hadde avfyrt to ballistiske kortdistansemissiler fra hovedstaden Pyongyang.

Spenningen har vært høy mellom landene den siste tiden. Tirsdag avfyrte Nord-Korea, for første gang på fem år, en rakett over Japan. Det var da den femte våpentesten i Nord-Korea på ti dager.

Landet har prøveskutt rundt 40 raketter ved 20 ulike anledninger så langt i år, men FNs generalsekretær kalte tirsdagens test for en åpenbar opptrapping.

I tillegg kunngjorde det sørkoreanske militæret onsdag at det atomdrevne amerikanske hangarskipet USS Ronald Reagan returnerer til området etter å ha deltatt i felles øvelser i september.

FNs sikkerhetsråd møttes om testen onsdag, og i en felles uttalelse fra en rekke land, blant dem Norge, heter det at oppskytingene bryter med flere FN-resolusjoner og er en trussel for hele det internasjonale samfunnet.

Uttalelsen er undertegnet av USA, Albania, Brasil, Frankrike, India, Irland, Japan, Norge, Sør-Korea, De forente arabiske emirater og Storbritannia. Nord-Korea fordømte tidligere USA og deres allierte for å ha bedt om møtet i Sikkerhetsrådet.

Nord-Korea har testet atomvåpen seks ganger siden 2006.

Sørkoreanske og amerikanske tjenestemenn har i flere måneder advart om at Nord-Koreas leder Kim Jong-un forbereder gjennomføring av en ny atomtest.

Som svar på dette, har Sør-Korea og USA denne uken øvd på presisjonsbombing over Gulehavet og gjort testoppskyting av bakke-til-bakke-missiler og kortdistansemissiler.

Tirsdagens rakettest har blitt møtt med bred internasjonal fordømmelse. USAs president Joe Biden og Japans statsminister Fumio Kishida beklaget oppskytingen «på det sterkeste», mens Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol kalte det en provokasjon.

FN-resolusjoner forbyr Nord-Korea å foreta tester av ballistiske raketter. Denne type raketter kan utstyres med kjernefysiske stridshoder.

(©NTB)

Flere nyheter: