
Xi sikrer seg en historisk tredjeperiode som partileder i Kina
Kinas president Xi Jinping er blitt enda mektigere etter at han under Kommunistpartiets partikongress ble valgt til partileder for en tredje femårsperiode.
Politikk: For første gang siden Mao Zedong ledet Kina for over 40 år siden, har Kommunistpartiet latt en leder bli sittende i mer enn to perioder.
Analytikere utelukker ikke at Xi Jinping, som nå er 69 år, vil forsøke å beholde makten livet ut.
– Makten kommer til å bli enda mer konsentrert i hendene på Xi Jinping, sier Jean-Pierre Cabestan, ekspert på kinesisk politikk ved Hongkong Baptist University.
– Det finnes overhodet ingen motvekt eller kontrollerende instanser i systemet, legger han til.
Avstemningen blant de over 2.000 delegatene skjedde bak lukkede dører. Resultatet ble presentert søndag, dagen etter at Kommunistpartiets ukelange partikongress ble avsluttet. Der ble det også vedtatt en resolusjon om at alle medlemmene er forpliktet til å støtte opp om Xis ledende stilling i partiet.
Fire medlemmer er byttet ut, hvorav flere regnes som mer reformvennlige og liberale enn Xi.
Samtidig er kvinner svært dårlig representert i Kommunistpartiets ulike organer. Ingen kvinner har fått plass verken politbyråets stående komité eller i selve politbyrået, som nå har 24 medlemmer
I partiets sentralkomité, som har 205 medlemmer, er det elleve kvinner, altså en andel på 5 prosent.
Partikongressen vedtok også enstemmig at Taiwan aldri kan bli uavhengig, et standpunkt som nå er en del av partiets vedtekter.
I økonomien har Xi har lagt seg på en linje der Kommunistpartiet tar større kontroll over økonomien, samtidig som markedsvennlige reformer blir tilbakestilt. Det betyr mindre gode tider for investorer og entreprenører.
– Det er helt klart en retur til en mye mer statskontrollert økonomi, sier Cabestan, som legger til at private selskaper må regne med en enda strammere linje og streng partiovervåking.
Han har også tatt til orde for en strengere kontroll med hvor mye penger enkeltindivider kan tjene.
– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var en svært rik person i Kina, sier økonomien Alicia Garcia Herrero i Natixis til nyhetsbyrået AP.
De markedsvennlige reformene i Kina har ført til at det har vært svært gode penger å tjene for dem som lykkes som entreprenører. Men det har også ført til store forskjeller, og ikke minst boligboble, som nå truer den kinesiske økonomien.
Selv takket han for tilliten da det høyst ventede gjenvalget var en realitet.
– Jeg ønsker å rette en oppriktig takk til hele partiet for tilliten deres, sa Xi, hvorpå han lovet å arbeide flittig for å fortjene tilliten fra både partiet og det kinesiske folk.
– Kina kan ikke utvikles uten verden, og verden trenger også Kina. Etter over 40 år med utrettelig innsats, reformer og mer åpenhet, har vi skapt to mirakler – rask økonomisk utvikling og langsiktig sosial stabilitet, sa han videre.
Som gjenvalgt partileder ligger det i kortene at Xi også blir gjenvalgt som president under Folkekongressen i mars neste år.
Kinesiske medier har meldt at Hu ble ført ut fordi han ikke følte seg bra, men episoden vekker undring ettersom ekspresidenten ser ut til å motsette seg møtevertens inngripen. Han sier også noe til både Xi og statsminister Li Keqiang før han blir ført bort.
Analytikere har pekt på at måten Hu blir ført bort på, er nedverdigende uansett hva som er årsaken, og at det skjedde like før Kommunistpartiet vedtok en resolusjon som fastslo Xis ledende rolle i partiet.
Under avstemmingen ble derfor plassen ved siden av Xi, der Hu hadde sittet, stående tom.
Søndag ble det også klart hvilke politikere som kommer til å utgjøre partiets innerste sirkel de neste fem årene. Politbyråets stående komité har kun sju medlemmer og regnes som Kinas mektigste organ. Nå fylles plassene med personer som regnes som svært lojale til Xi og den politiske linjen han selv ønsker.
Under partikongressen ba Xi om en raskere militær utvikling, samt et sterkere forsvar for Kinas interesser i utlandet. Det kan bære bud om en mer konfronterende linje i utenrikspolitikken.
Xi ga under partikongressen ingen signaler om at den strenge koronastrategien vil bli endret, selv om den har ført til en kraftig oppbremsing i den kinesiske økonomiske veksten, og også påvirker verdensøkonomien.
Noe av det som har fått mest oppmerksomhet under partikongressen, er episoden da Kinas ekspresident Hu Jintao ble ført ut av salen under lørdagens avsluttende møte. 79-åringen var kjent som en helt annen ledertype enn Xi, mer reformvennlig og mer lyttende til partiets ulike fløyer.