Menu
Øystein Bråten fra X-Games i Hafjell i 2020. Foto: Geir Olsen / NTB

X-Games-kvalifiseringen på Dombås går som planlagt

Det har vært stor usikkerhet rundt avviklingen av kvalifiseringen i X-Games på Dombås neste måned. Onsdag kom beskjeden om at den blir gjennomført.

Av NTB | 16.02.2022 18:26:56

Sport: Styret til arrangøren Sahr tok avgjørelsen etter å ha fått gode signaler fra Stortinget. Arrangementet i snowboard og fristil har vært i fare for å bli avlyst etter at regjeringen nylig varslet at den vil trekke tilbake pengestøtten til neste års planlagte X-Games i Norge.

– Siden debatten på Stortinget er vi rent ned av positive henvendelser fra politikere, lokalbefolkning, utøvere, foreldre og andre som vil at vi skal gjennomføre, sier daglig leder og styreleder Henning Andersen i Sahr i en pressemelding.

– Vårt problem, som en utøverdrevet organisasjon, er at vi ikke vil invitere unge utøvere med X-Games-stjerner i øynene, til et arrangement hvor premien er en illusjon. Når kulturministeren Anette Trettebergstuen fjerner hele årets bevilgning og den vedtatte faste posten til X-Games, kan ikke vi love utøverne plass til X-Games Norway 2023. Da er poenget med kvaliken borte, legger han til.

– Da kan vi tilby en god løype og lønn for strevet. Siden Terje Håkonsen og jeg begynte arbeidet med store action sports-events i Norge i 1999, har det alltid vært på utøvernes premisser. Vi håper at vi nå ikke er for sent ute, og at utøverne synes det er verdt innsatsen og risikoen de tar i konkurransen, sier Andersen.

I fjor sommer fikk X-Games innvilget 13 millioner kroner fra daværende kulturminister Abid Raja (V) til å gjennomføre det i 2022. Siden ble det utsatt i ett år som følge av omikronbølgen.

Opposisjonen på Stortinget har reagert på avgjørelsen. Fremskrittspartiet har fremmet et forslag der regjeringen blir bedt om å betale ut et tilskudd på 15 millioner kroner til X-Games. Saken blir prioritert på grunn av tidspresset.

Debatt og votering er satt til 10. mars. Det er første treningsdag i kvalifiseringen på Dombås.

– Kanskje har vi en fantastisk nyhet til utøverne i det de spenner på seg skiene og strapper inn på brettet, sier Andersen.

Men kvalifiseringen blir likevel gjennomført, og arrangøren lover utøverne lønn som premie. Sahr frasier seg hele kvalik-fortjenesten på 250.000 kroner.

Solberg-regjeringen ble skiftet ut i oktober, og dagens styresmakter vil ikke prioritere støtte til konkurransen.

(©NTB)