reklame for Sheiken Bowling
Menu
Et konteinerskip på vei under Golde Gate-brua i San Francisco i USA. Illustrasjonsfoto: Eric Risberg / AP / NTB scanpix

WTO uten leder på ubestemt tid

Ingen står klare til å overta ledelsen av WTO når Roberto Azevedo går av mandag. USAs harde linje kan gjøre det vanskelig å finne en etterfølger.

Av NTB | 31.08.2020 09:53:00

Økonomi og næringsliv: Egentlig skulle Azevedo sittet som leder i ett år til. Men i stedet har han valgt å trekke seg nå.

Etterfølgeren må overta roret i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i en utfordrende tid preget av koronakrise og handelskrig mellom USA og Kina.

Analytikere mener USAs harde linje kan gjøre det vanskelig å finne en ny leder. President Donald Trump har gjentatte ganger kritisert WTO og truet med å trekke USA ut av organisasjonen.

Trump mener både WTO og flere internasjonale frihandelsavtaler er blitt konstruert slik at de ikke tjener USAs interesser.

Manfred Elsig, professor i internasjonale forhold ved Universitetet i Bern, sier USA krever at den nye lederen deler mange av de amerikanske synspunktene.

Siden mange av disse synspunktene dreier seg om konflikten med Kina, kan det bli vanskelig å oppnå enighet blant samtlige medlemmer av WTO. Også Kina er medlem av organisasjonen.

– Denne harde linjen kompliserer valget, konstaterer Elsig.

WTO har lagt en plan for å utpeke en av disse som leder i løpet av et par måneder. Men Elsig mener prosessen «allerede er torpedert».

– Det kan godt hende at mange WTO-medlemmer ønsker å vente til etter valget i USA, i håp om et regjeringsskifte, sier han.

USA og EU var uenige om hvorvidt tyskeren Karl Brauner burde få den midlertidige stillingen. Brauner hadde mye støtte, men USA la i praksis ned veto, ifølge Elvire Fabry ved tankesmia Institut Jacques Delors i Paris.

Hun hevder Trump ønsket å trappe opp taktikkeri og maktspill overfor EU i forkant av det amerikanske presidentvalget.

USA har også blokkert utnevnelsen av nye dommere til WTOs tvisteløsningsmekanisme, som håndterer handelskonflikter mellom medlemslandene. Organet sluttet derfor å fungere i desember i fjor.

I WTO er det lang tradisjon for å velge ledere enstemmig. Men i en situasjon med indre splittelse og tautrekking er det vanskeligere å bli enige.

Åtte kandidater har kastet seg inn i kampen om ledervervet. Blant disse er det tre afrikanere, to europeere, to asiater og én latinamerikaner.

I forrige måned klarte medlemslandene ikke å bli enige om en midlertidig leder – noe som vanligvis er en enkel prosess.

(©NTB)

Flere nyheter: