reklame for Utvik Autoservice
Menu
Koronapandemien har gått hardt ut over den globale økonomien. Foto: AP / NTB scanpix

WTO frykter 32 prosent nedgang i global handel i år

WTO advarer om det som kan bli den verste resesjonen i vår levetid dersom koronakrisen vedvarer. De frykter en nedgang i global handel på 32 prosent i 2020.

Av NTB | 08.04.2020 18:02:59

Økonomi og næringsliv: Verdens handelsorganisasjon (WTO) anslår at nedgangen i den globale handelen vil være et sted mellom 13 og 32 prosent. De to tallene er henholdsvis det mest optimistiske anslaget og det mest pessimistiske anslaget.

WTO-generaldirektør Roberto Azevedo sier dette først og fremst er en folkehelsekrise, men at koronakrisen i verste fall kan føre til «den dypeste økonomiske resesjon eller nedgang i vår levetid».

Det mest optimistiske scenarioet legger til grunn at verdensøkonomien kan hente seg inn igjen i andre halvdel av 2020.

– Og hvis land jobber sammen, kommer vi til å se en mye raskere innhenting enn hvis hvert land handler alene, sier Azevedo.

Mer enn halvparten av verdens befolkning er blidt bedt om å holde seg hjemme som følge av spredningen av covid-19. Mer enn 1,4 millioner mennesker er bekreftet smittet i verden, og mer enn 83.000 virussmittede er døde.

– Den uunngåelige nedgangen i handel og produksjon kommer til å ha smertefulle konsekvenser for både husstander og virksomheter i tillegg til de menneskelige lidelser som selve sykdommen forårsaker.

Beslutningstakere må begynne å forberede seg på livet etter pandemien, oppmoder Azevedo. Han sier at selv om tallene er stygge, er det mulig å hente seg inn i igjen raskt.

(©NTB)

Flere nyheter: