Menu
Et svart flagg i sentrum av Wien for å markere sorg etter terrorangrepet mandag. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB

Wiens anti-terrorsjef går av

Lederen for enheten som skal forhindre terrorangrep i Wien, går av etter at det er avslørt mangler i sikkerhetstiltakene før terrorangrepet.

Av NTB | 06.11.2020 20:08:13

Krig og konflikter: Wiens politisjef Gerhard Pürstl opplyste fredag at antiterrorsjefen Erich Zwettler har bedt om å bli fritatt fra sine oppgaver.

Beskjeden kommer etter at det ble kjent at myndighetene har gått glipp av flere muligheter til å avverge terrorangrepet mandag kveld, der fire mennesker ble drept.

20-åringen som skjøt mot tilfeldige ofre i sentrum av Wien, har tidligere sittet fengslet i Østerrike etter å ha forsøkt å slutte seg til IS i Syria. Kujtim Fejzulai ble dømt i april 2019, men prøveløslatt i desember samme år. Etter dette var han i kontakt flere personer som tysk etterretningstjeneste hadde på radaren.

Tidligere i uka ble det også klart at slovakisk etterretning hadde advart om at han forsøkte å kjøpe ammunisjon tidligere i år.

Fejzulaj, som var født i Østerrike og også hadde statsborgerskap i Nord-Makedonia, ble skutt og drept av politiet mandag kveld.

Østerrikes regjering ga fredag orde om stenging av to moskeer som 20-åringen pleide å besøke, og som mistenkes for å ha bidratt til radikaliseringen.

Et tips fra tysk etterretning om disse møtene ser imidlertid ikke ut til å ha ført til skjerpet overvåking av 20-åringen, som på den tiden deltok på et program som skulle bidra til avradikalisering.

Innenriksminister Karl Nehammer sier at det ble uholdbart å la Zwettler fortsette i stillingen i lys av de «åpenbare og uakseptable feilene».

(©NTB)

Flere nyheter: