Menu
Verdens helseorganisasjons koronastudie starter i Norge. Direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet (t.v.) koordinerer studien. Den norske delen av studien ledes av blant andre professor Pål Aukrust ved Oslo universitetssykehus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

WHO starter koronastudie i Norge

Verdens helseorganisasjons (WHO) globale studie som skal vurdere mulige medisiner mot covid-19, starter i Norge.

Av NTB | 27.03.2020 16:02:20

Medisin og helse: Den første pasienten som er med i koronastudien, er pasient ved Oslo universitetssykehus.

– Det er en stor anerkjennelse for norsk forskning og norsk helsetjeneste at vi er med på denne globale og viktige studien fra starten av, sier statsminister Erna Solberg (H).

Koronastudien skal koordineres av direktør John-Arne Røttingen i Norges forskningsråd.

– Vi trenger å forstå hvordan vi best bør behandle dem som blir syke. Vi står nå midt i en global forskningsdugnad for å få god og sikker kunnskap, og Norge er med, sier Røttingen.

Haukeland universitetssjukehus har tidligere bekreftet at de er i gang med testingen av malariamedisinen Remdesivir, ifølge TV 2.

Det skal i førsteomgang prøves ut to medisiner mot koronaviruset i Norge. Det er malariamiddelet hydroxyklorokin/Plaquenil og ebola-legemiddelet Remdesivir.

Studien skal senere teste en hiv-behandling (lopinavir/ritonavir) alene eller sammen med et legemiddel mot hepatitt (interferon-β 1a).

– Det er mange som er opptatt av å finne behandlinger som virker på den nye sykdommen. Det er viktig at vi gjør dette i store studier hvor vi sammenligner ulike behandlinger. Det er den eneste måten vi kan få sikker kunnskap om hva som virker, og at det er trygt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Koronastudien skal etter planen gjennomføres ved 22 sykehus over hele landet. Helseregionene bidrar med 20 millioner kroner til studien.

Fagmiljøet ved Oslo universitetssykehus leder den norske delen av studien. Det er allerede kjent at sykehuset har testet malariamedisiner på koronapasienter. Pasientene som blir behandlet med medisinene, må samtykke

Forskere over hele verden skal samle informasjon om hvordan disse behandlingene påvirker overlevelsen til pasientene og hvor lenge de trenger intensivbehandling og innleggelse.

(©NTB)

Flere nyheter: