Menu
Generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: AP / NTB scanpix

WHO-sjef: Alle mistenkte smittetilfeller må testes

WHO kritiserer flere land for å være mer opptatt av å stenge grenser enn å teste folk for virus.

Av NTB | 16.03.2020 18:16:34

Medisin og helse: – Alle mistenkte tilfeller av covid-19 må testes, oppfordrer sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Norge er et av en rekke land som ikke tester alle som kan ha blitt smittet av viruset. Det skyldes både mangel på testsett og en bevisst strategi fra norske myndigheter.

Men Tedros oppfordret på mandagens pressekonferanse om at alle som mistenkes å ha blitt smittet av viruset, må testes.

– Vi har en enkel beskjed til alle land: Test, test, test, sa han.

– Det vil ikke være mulig å bekjempe pandemien hvis man ikke vet hvem som er smittet og ikke, understreket han.

Han advarte også mot å la pasienter med milde symptomer holde seg hjemme for å bli bedre der i stedet for å oppsøke sykehus.

– Å pleie smittede mennesker hjemme vil sette andre i samme husholdning i fare, sa han.

– Personer som pleier andre hjemme, må bruke ansiktsmasker og vaske hendene hver gang de har hatt kontakt med pasienten.

Ifølge en oversikt fra nyhetsbyrået AFP som er basert på offisielle kilder, er over 169.710 smittetilfeller registrert i 142 land og territorier. 6.640 er døde.

De verst rammede landene er Fastlands-Kina med 3.213 døde, Italia med 1.809 døde, Iran med 853 døde og Spania med 297 døde. Det er tall fra mandag ettermiddag.

Mens mange land nå går langt i å innføre tiltak som å stenge skoler og grenser og avlyse alle former for arrangementer, så har det vært mangelfulle forsøk på å få opp antall tester av personer som mistenkes å ha blitt smittet, isolere nye tilfeller og spore hvem de har vært i kontakt med, påpekte Tedros.

På pressekonferansen i Genève bekreftet WHO-sjefen også opplysningene fra tidligere mandag om at både antall smittede og døde nå er flere utenfor Fastlands-Kina enn i Kina.

(©NTB)

Flere nyheter: